Navn i nyhetene

Hvem syr for oss?

– I dag er det altfor lett å hoppe over samfunnsansvaret sitt. Arild Hermstad vil ha bedre arbeidsforhold i tekstilbransjen.

Hvem: Arild Hermstad (49)

Hva: Leder i organisasjonen Framtiden i våre hender.

Hvorfor: Vil ha ny etikklov for å bedre arbeidsforholdene i tekstilbransjen.

Hvorfor vil dere ha en etikklov som gir oss rett til informasjon om arbeidsforholdene til de som lager klærne våre?

– Å sikre oss en sånn rett gjør at alle selskapene er nødt til å ha en oversikt selv, og de må kunne svare på hvordan etikkhensynet er ivaretatt i produksjonen. Da må de anerkjenne sin del av ansvaret for å ha gode arbeidsforhold. Selskapene skylder for ofte på agentene, at de ikke eier fabrikkene selv eller at dette må tas opp med myndighetene i det landet der produksjonen foregår. Og i en perfekt verden ville dette fungert, men i tekstilbransjen, i likhet med mange andre bransjer som leverer forbrukerprodukter, er virkeligheten så langt unna perfekt som det kan bli. Det er viktig at vi som forbrukere kan være med på å presse på.

Men er det ikke nok å stole på kjedene som sier at de er i ferd med å jobbe for å bedre dette?

– Det er fristende å sitere Churchill. Det er ikke alltid nok å gjøre ditt beste, av og til må du gjøre det som skal til. Vi vet en del ting som kleskjedene kunne gjort og som ganske fort ville gjort forholdene bedre. Men altfor mye av arbeidet med bedring er drevet fram av frykten for dårlig omdømme, de er for dårlig motiverte til selv å drive det fram. De er mer opptatt av å få varene billig enn av etikk. I dag er det altfor lett å hoppe over samfunnsansvaret sitt. Det stilles for få kritiske spørsmål, og de får for lite tyn fra forbrukerne.

Hva med andre bransjer?

– Mobilbransjen er ikke så mye bedre. Lønnsforholdene kan være litt bedre, men miljørisikoen er oftest slett ikke bra. Flere bransjer har en lang vei å gå. En sånn lov vil sikre at vi kan bre ut debatten til å gjelde flere enn bare tekstilbransjen.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Jens Bjørneboe sin trilogi, «Bestialitetens historie». Jeg leste den som ung, og den fikk meg til å tenke mye, blant annet på urettferdighet og på å være kritisk til vedtatte politiske sannheter.

Hva gjør deg lykkelig?

– Det er ganske mye, og det er ofte knyttet til det å være ute i naturen. Blant annet når jeg sykler i marka eller er i skjærgården med vind i seilene.

Hvem var din barndomshelt?

– Thor Heyerdahl er en heltefigur, han la ut på ganske ville ferder.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Jeg er ganske god til å utsette ting og kan av og til prioritere meg selv litt høyt når jeg er ute på tur. Omgivelsene mine kan slite litt med det.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Å gå ut fredag rett etter jobb og spise pizza og drikke øl kan være deilig av og til.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Ganske mye, men nå er det konsesjonsrunden i Barentshavet. De fortsetter å dele ut lisenser vel vitende om at det er gambling med klimaet vårt.

Er det noe du angrer på?

– Det er det egentlig ikke. Jeg burde nok angret på ting jeg har gjort eller ikke gjort, men jeg prøver å gjøre meg ferdig med ting, det er bedre heller rette opp i det enn å bære det med meg.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Jeg kunne tenke meg å møte Barack Obama, jeg ville nok tatt opp andre ting med ham enn Erna Solberg gjorde.

Mer fra Dagsavisen