Navn i nyhetene

Høysesong for hjultrøbbel

Når det er tid for å skifte dekk, skjer det samme år etter år. Folk blir stående i veikanten med hjul som har løsnet og må be om hjelp. – Det er en gjenganger, sier Nils Sødal i NAF.

Hvem: Nils Sødal (46)

Hva: Senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Hvorfor: Kommer med råd til folk som er usikre på når de skal skifte til vinterdekk.

Vinteren er nær og på nettet florerer det med saker der eksperter kommer med råd om når man bør skifte til vinterdekk. Når skal man gjøre det?

– Når føret tilsier at du skal ha vinterdekk. Ifølge vegtrafikkloven skal du sko deg etter forholdene.

Det finnes altså ingen dato å forholde seg til?

– Jo, for dem som har piggdekk. Da er datoen 15. oktober i de tre nordligste fylkene og 1. november i resten. Men kommer snøen før, er du pliktig til å sko deg etter forholdene. Trafikksikkerhet trumfer datoer.

Mange tror at det er påbudt med vinterdekk om vinteren. Men det er det ikke. Hvorfor?

– Det er faktisk ikke påbudt. Det er fordi det er en del strøk i landet hvor det er så mildt at sommerdekk kan holde store deler av vinteren. I lavlandet på Vestlandet kan det for eksempel være vårføre hele vinteren.

Les også: Husk vinterdekk, men gjør det riktig

Mange blir stående i veikanten etter dekkskift og dere må stadig rykke ut. Hva er det folk gjør feil?

– Det er en gjenganger at vi må rykke ut til folk etter hjulskift. Det gjentar seg år etter år. En gjenganger er at folk har løse hjulbolter fordi de ikke er strammet godt nok til. I verste fall har hele hjulet løsnet. Man må dra til bolten med riktig moment og etterstramme når man har kjørt noen mil.

Det er lov å skifte til piggdekk nå hvis forholdene tilsier det. Men blir det mildt igjen, må de tas av. Er det derfor mange venter for lenge og alltid blir overrasket når vinteren plutselig kommer?

– Nei, jeg tror det har med helt andre ting å gjøre. Vi er litt sånn skrudd sammen at vi venter for lenge med ting. Mange har også dekkene på dekkhotell. Da må man planlegge mer. Vi har transportert folk til dekkhotell fordi de kjører for lenge på sommerdekk og ikke kommer seg dit i tide. De som bor på landet og er vant til skiftende vær, er nok flinkere enn folk i byene til å legge om i tide.

Det er lov å kjøre med piggfrie vinterdekk hele året. Er det mange som gjør det?

– Ja, dessverre. Det er altfor mange som gjør det, og det er ikke en god idé. Vinterdekk er utrolig mye dårligere i plussgrader enn sommerdekk. Bremselengden blir mye lengre og man kan få problemer med vannplaning. Vinterdekkene er laget for vinterføre og har mykere gummi. Jo varmere det blir, jo dårligere blir dekkene på sommerføre.

Les også: Politiet blir oppringt av folk som spør om de kan kjøre med sommerdekk

Hva slags dekk bør folk styre unna?

– I vårt medlemsblad har vi dekktester hvert år. I år var det et kinesisk piggdekk som aldri burde vært på markedet. Det er lurt å holde seg til de anerkjente merkene, men det trenger ikke være de dyreste. Å ha gode dekk, er uansett en billig livsforsikring. Dekkene er som fire håndflater som holder kontakten med bakken.

Da går vi over til de faste spørsmålene: Hvilken bok har betydd mest for deg?

– «Beatles» av Lars Saabye Christensen. Jeg var i målgruppa da jeg leste den og kjente meg igjen i ungdomsdilemmaene den tar opp.

Hva gjør deg lykkelig?

– At de rundt meg har det bra.

Hvem var din barndomshelt?

– Kenny Dalglish. Han var min store helt.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Oi, er rene jobbintervjuet, dette. Jeg kan være kontrollfrik. Det misliker jeg.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Som familiefar blir det ikke så mye av det. Men det hender at jeg tar en god tur på byen, gjerne med en fet rockekonsert.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Alt som har med urettferdighet å gjøre. Akkurat nå er jeg opptatt av saken om IS-kvinnene og barna. Jeg synes det er ille at de ikke skal hentes hjem. Det er en skamplett, uansett hva mødrene har gjort. Jeg er også opptatt av klimasaken. Det har jeg vært siden jeg var ungdom på 80-tallet.

Mener du at folk bør kjøre mindre bil?

– Det kan godt hende at vi må gjøre det, men enkelte steder er det vanskelig. Vi er på full fart over i utslippsfri transport. Det er i hvert fall en viktig bit for å løse klimakrisen.

Er det noe du angrer på?

– Jeg angrer på at jeg ikke studerte i utlandet, at jeg holdt meg i Oslo.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Nelson Mandela. Han var utrolig i kampen mot apartheid og virket å være en veldig klok og bra mann.

Mer fra Dagsavisen