Navn i nyhetene

Hoppet etter Wirkola

Arild Humlen (58) er advokat med møterett for Høyesterett og representerer nå Neda (12) og Yalda (11).

I flere tilfeller rammes uskyldige barn av at deres foreldre har gitt feilaktige opplysninger om sin identitet underveis i asylprosessen. Hvordan burde Norge løse disse gamle asylsakene hvor barn har vært så lenge her at de føler seg norske?

- Det er ikke tilstrekkelig at barn ønsker å være i Norge eller at de føler seg norske. Men dersom det etter en barnefaglig forsvarlig prøving av barnas totalsituasjon framstår som uforsvarlig å uttransportere dem skal disse hensynene gis reell forrang og ikke bare være en symbolfaktor for syns skyld, uavhengig av årsaken til at de har kommet i en slik situasjon. Dette er rettslig håndterbart, men kan bare realiseres gjennom politisk vilje og faglig korrekt oppfølging i utlendingsrettssystemet.

Du har to store saker som involverer asylbarn med mer enn tre års opphold bak seg i Norge, Yalda og Neda. Også Neda fikk først støtte av Oslo tingrett, før Utlendingsnemnda (UNE) denne uka sa at det beste for Neda ville være om hun fikk bli i Norge, men bestemte at innvandringsregulerende hensyn må komme foran barnets beste og at hun derfor ikke kan få opphold her i landet. Familien ble sendt tilbake til Jordan i juni etter 10 år i Norge, og får ikke komme tilbake. Ville denne saken dannet presedens dersom Neda og familien hadde fått opphold i Norge, sånn at de andre asylsøkerbarna som har vært her lenge, også måtte fått bli?

- Forhåpentligvis. Det ville gjort at alle barn med tilsvarende tilknytning og personlige behov, ville blitt tatt på alvor ved at deres rettigheter ikke blir frarøvet dem på grunnlag av andres misgjerninger.

Hvis du kikker inn i spåkula. Hvordan ser du for deg saken til Neda i tida som kommer?

- Familien har nå gitt meg beskjed om å ta ut søksmål mot UNE. Jeg reiser for å møte familien i Amman neste helg. Så nå blir det ny sak.

Hvordan vil du karakterisere norske myndigheters håndtering av denne saken?

- Det er overraskende å oppleve at politikere ikke reagerer på at det skjer en gravlegging av de verdier barnekonvensjonen fremmer, med det resultat at det bare blir «fint snakk» og selvbedrag tilbake. At UNE benytter «prokuratortriks» for å redde sin egen svake saksbehandling, begynner jeg etter hvert å bli vant til.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

- Tre kamerater av Erich Marie Remarque.

Hva gjør deg lykkelig?

- Visshet om at noe skjevt er blitt 
rettere, og nærhet til naturen.

Hvem var din barndomshelt?

- Bjørn Wirkola. Jeg har selv hoppet på ski og ja - jeg har faktisk hoppet etter Wirkola.

Hva misliker du mest ved deg selv?

- At jeg ofte har dårlig «timing» og 
manglende evne til selvkritikk.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Da gjør jeg bare det jeg har lyst til og bare det, sammen med den jeg har lyst 
til å gjøre det med, nesten alltid kona.

Hva er du villig til å gå 
i demonstrasjonstog for?

- For den som trenger støtte for å nå fram og alltid hvis saken understøtter global fred, stabilitet og naturvern.

Er det noe du angrer på?

- At jeg ikke har tatt eller tar meg tid til å dyrke min hovedinteresse utenfor jussen og for øvrig alt det unevnelige. Hva hovedinteressen er holder jeg for meg selv. Uten hemmeligheter blir livet 
gjennomsiktig.

Hvem ville du helst 
stått fast i heisen med?

- Uansett hvor jeg står fast håper jeg kona står fast sammen med meg, med unntak av der hun eventuelt kan løpe etter hjelp.

tore.letvik@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen