Navn i nyhetene

Hjernens mentale reserve

Bjørn
 Heine Strand (40) er seniorforsker ved Folkehelseinstituttet og forsker ved Universitetet i Oslo. Han er førsteforfatter på en omfattende studie som fant sammenheng mellom demens og utdanning.

Dagsavisen skrev onsdag om undersøkelsen der forskere har koblet helsedata helt tilbake fra 70-tallet med Dødsårsaksregisteret og Nasjonal utdanningsdatabase. Studien baserer seg på to store masseundersøkelser der helsedata fra over 90.000 mennesker er gått igjennom. Hva var bakgrunnen for undersøkelsen?

- Vi ville studere årsakene til demens. Vi tenkte at de store helseundersøkelsene i Norge var gjort så langt tilbake i tid at de ville egne seg til å studere dette. I og med at det ikke fantes noe demensregister, så valgte vi å bruke Dødsårsaksregisteret.

En av hypotesene deres er at en såkalt «kognitiv reserve» - eller mental reserve - beskytter mot demens?

- Det er foreløpig bare en teori. Det ble funnet en sammenheng mellom utdanning og demens i en studie i Kina på 80-tallet. Siden kom det mange. Lenge tenkte vi at demens skyldtes livsstil. Men noen studier viser at dette ikke er tilfelle. I tidligere utenlandske studier har man sammenlignet bilder av hjernene til folk med tilsynelatende like store skader på hjernen. Folk som fungerte likt, hadde stor forskjell på hvor store skader de hadde. Og på kognitive tester scoret de med store skader like dårlig som de med mindre. Da tenkte vi at det må være noe i hjernen som motvirker demensen. IQ kunne være en markør - eller yrkesstatus og kanskje utdanning. Det er mange baner oppe i hodet. Men enkelte steder kan sammenlignes med gjenlukkede dører. Hvis vi ikke aktivt åpner disse dørene, blir de etter hvert vanskelige å få opp. Da må tankebanene finne alternative ruter. De dørene kan åpnes gjennom hele livet. Det er aldri for sent.

Hvilken bok har betydd mest 
for deg?

- «Beatles» av Lars Saabye Christensen. Den fikk meg til å begynne å lese.

Hva gjør deg lykkelig?

- Å være sammen med familien på vår nye hytte i Eggedal.

Hvem var din barndomshelt?

- Jim Morrison. Det var en kombinasjon av mystikk og musikk.

Hva misliker du mest ved deg selv?

- At jeg ikke klarer å si nei. Også til dette. Jeg hopper på mye forskjellig. men det gir meg også mye.

Hva er du villig til å gå i 
demonstrasjonstog mot?

- Ikke gått i så mange. Kommer i farta bare på ett: «Hernes må fjernes», mot statsråd Gudmund Hernes da jeg var ung student. Jeg har litt høyere terskel i dag.

Er det noe du angrer på?

- Kanskje at jeg litt for sent fant ut hvor fint det er å bo i et annet land. Jeg har bodd i London og Washington. Det var en fantastisk tid. Jeg skulle gjerne ha studert i utlandet, selv om Trondheim er en fin studentby det óg.

Hvem ville du helst stått fast 
i heisen med?

- Karl Ove Knausgård. Nå leser jeg bind tre. Han skulle jeg ha brukt mer tid med i heisen. Hvis jeg kunne hatt med flere, ville jeg ha valgt Bent Høie og Paul Auster.

Så mange? Du kunne jo hatt et stopp mellom hver tredje etasje for eksempel, så kunne du stadig ha sluppet ut en og fått inn en ny en?

- Ja, da ville jeg hatt med Jim Morrison helt på slutten.

Det ville ha vært best med et høyhus, da, og mange etasjer?

- Ja, da ville jeg ha valgt Empire State Building.

ester.nordland@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen