Navn i nyhetene

Hjelp, vi flyr!

Ebba Boye (32) leder organisasjonen Rethinking Economics.

Bilde 1 av 2

Hvem: Ebba Boye (32)

Hva/hvorfor: Leder av organisasjonen Rethinking Economics, som denne helgen arrangererte konferansen Rethinking Sustainability.

Hei. Hva er Rethinking Economics?

– Vi er en organisasjon som jobber for å åpne opp økonomifaget. Vi vil ha mer kritisk tenking, og åpne opp for flere økonomiske teorier inn i pensum.

Økonomer som ikke er høyreside-superkapitalister?

– Nei, det var en dårlig oppsummering. Det er en akademisk kritikk av et fag som er blitt ganske snevert og ensretta. Økonomi er ikke fysikk. Det finnes ikke bare én sannhet.

Oj. Dette har med miljø å gjøre?

– Blant annet. Vi arrangerer en konferanse nå, Rethinking sustainibility. Der stiller vi spørsmål rundt forholdet økonomi og natur.

Er det nytt? I økonomifaget?

– Nei, miljøøkonomi har vært viktig lenge. Nå får økologisk økonomi også oppmerksomhet. Det er en fagretning som er opptatt av at økonomisk vekst er en del av problemet. Vekst gjør oss rikere og gjør at vi forbruker mer.

Ahh. Da synes sikkert alle andre økonomer at du er en hippie?

– Nei, men mange mener vi bare må endre veksten, gjøre den annerledes. Og en del tror at hvis vi bare legger om til fornybar energi, så går alt bra.

Gjør det ikke det da?

– Nei. Miljø er mer enn klima. Vi må ha et totalt skifte i økonomien, over til sirkulær økonomi. I stedet for å hente ressurser fra jorda må vi bruke ressursene om igjen.

Men det gjør ikke noe å sløse med fornybare ressurser, vel?

– Jo mer økonomien vokser, jo rikere blir vi. Og da bruker vi mer energi. Og jo høyere blir forbruket vårt. Dermed blir det vanskeligere. Vi må endre forbruket, men det betyr ikke at vi skal leve dårligere liv.

Men ... det betyr at jeg ikke skal kjøpe ny telefon i år?

– Ja, det betyr det.

Æsj. Den har så dårlig batteri.

– Da må telefonselskapet fikse batteriet. Ikke bare kaste telefonen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Men du kan ikke tvinge kapitalisten til å ikke være kapitalist!

– Vi kan gjøre ganske mye, hvis vi lager et regulatorisk gulv. Så må myndighetene dytte økonomien i riktig retning. Og det finnes krefter i næringslivet som vil gjøre en forskjell.

Snille, miljøvennlige kapitalister? Er ikke de ulv i fåreklær?

– Det er veldig mye grønnvasking der ute. Men det er også mye reellt. Folk som faktisk endrer produksjonsmåtene sine, blir grønnere, og tjener penger på det.

Men til slutt vinner de som ødelegger regnskogen!

– Tja. Verden er i endring. Jeg kjøper ikke at næringslivet bare skal maksimere profitt. Det er i ferd med å endre seg. Det er blitt legitimt for bedrifter å gjøre store endringer. De som tenker sånn blir lytta til.

Vi kan ikke overlate klodens framtid til rikingers godhet!

– Det er jeg enig i. Derfor vil jeg ha regulering. Men det må være samspill, næringslivet må spille på lag. De er mennesker i næringslivet også.

Hvis du og jeg skal lage telefon. Jeg bruker slaver og ødelegger naturen, mens du gir god lønn, får batterier fra fyllinga, og dine ansatte har yoga i lønsjen. Da vinner jeg!

– Ja, men det du gjør skal ikke være lov. Da blir du satt i fengsel!

Har du ikke tro på kapitalistene lenger?

– Jeg har ikke tiltro til alle kapitalister. Jeg har tiltro til at ikke alle kapitalister oppfører seg sånn. Og jeg vil bruke stat og reguleringer kraftig.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Jeg tar en flytur til New York.

Ikke reise på grunn av miljø? Vrient.

– Ja. Og så er det så billig.

Hva skal vi gjøre med det?

– Det er mange ting. Noen av oss må reise mindre. Vi må ha miljøvennlig bensin. Det må bli dyrere å fly. Jeg ser liksom ikke noen vei utenom.

Kan vi lage kvoter?

– Det er vanskelig å se helt hvordan det skal gjøres. Men vi kan ikke bare bruke pris, det er så mange som har så mye penger at de reiser uansett.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

Jeg tenkte jeg skulle være med på klimabrølet, utenfor stortinget. Jeg er fortvilet over at regjeringen fortsetter å dele ut letetillatelser til oljeindustrien. Jeg har et brøl inni meg.

Les også: Norges isbreer kan smelte bort

Mer fra Dagsavisen