Navn i nyhetene

Heller endring enn stagnasjon

Han tror Oslo uten innvandrere ville hatt store problemer med å fungere som by.

Stian Berger Røsland (35)

Byrådsleder

Gleder seg til Oslo 
får enda flere ­innbyggere med ­innvandrerbakgrunn

Hvordan ville Oslo vært uten 
innvandrere?

- Jeg tror Oslo ville hatt store problemer med å fungere som by, fordi vi ville ha mistet veldig mange arbeidstakere over hele fjøla, både innen service, offentlig sektor, i næringslivet og innen finans. Vi ville fått dårligere vekst og dårligere økonomi.

Hvordan vil den sterke befolkningsveksten og stadig flere med innvandrerbakgrunn forandre Oslo fram mot 2040?

- Jeg tror Oslo vil forandre seg kraftig, selv om vi kommer til å bevare det vi kjenner, slik som Karl Johan, Rådhusplassen og Aker Brygge. Vi kommer til å bo tettere og høyere og vi kommer til å merke at det er flere på trikken, T-banen og på restauranter, teater og kino. Samtidig er veldig lenge til 2040, og byen har forandret seg kraftig hvis vi går tilsvarende antall år tilbake i tid. Så endring er ikke noe nytt. Alternativet til endring er dårlig. Det er stagnasjon.

Kommer ditt parti Høyre til å få flere politikere med innvandrerbakgrunn?

- Også Høyre kommer nok til å forandre seg fram mot 2040, og det vil nok bety flere med innvandrerbakgrunn.

Du er født og oppvokst i Oslo, men bodde et år i Bergen som barn. Var det vanskelig å være «innvandrer» der?

- Jeg husker ikke så mye av det. Jeg bodde der fra jeg var fire til jeg ble fem. Det som mer er poenget med bergensoppholdet er at far er bergenser. Det betyr at heller ikke jeg har aner i Oslo i generasjoner tilbake, i likhet med veldig mange andre oslofolk.

Hvilken bok har betydd mest 
for deg?

- Ikke en bok, men bokserien «Verdens historie» i fire bind, framstilt som avisartikler fra steinalderen til 1975. Det første oppslaget var at pil og bue var oppfunnet.

Hva gjør deg lykkelig?

- Det å sitte ved siden av min datter og oppdage at hun har sovnet inntil meg. Jeg har en sønn også. En liten tass. Det å være sammen med barna og oppleve at de er trygge og gode, gjør meg lykkelig.

Hvem var din barndomshelt?

- Jeg var veldig begeistret for min mors yngste bror, som var ti år eldre enn meg, kjørte bil og var veldig tøff. Jeg så veldig opp til ham. Jeg hadde ikke søsken selv.

Hva misliker du mest med deg selv?

- Jeg kunne godt ha vært noe mer tålmodig.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Med to små barn er det ikke så veldig store utskeielser lenger. Så mine utskeielser blir å sove en time ekstra om morgenen, eller å sette på «Javel, statsråd» eller «The West Wing». Jeg var mer utskeiende før.

Hva er du villig til å gå i 
demonstrasjonstog for?

- Jeg ville ha gått i tog for at Norge skal bli medlem av EU. Jeg er en av de få som fortsatt mener det.

Er det noe du angrer på?

- Ja, at jeg aldri studerte i utlandet. Det får jeg aldri gjort nå. Jeg forstår den dag i dag ikke hvorfor jeg ikke gjorde det.

Hvem ville du helst stått fast 
i heisen med?

- Kanskje hun som ringte meg før i dag og som mente at jeg var altfor positiv til innvandrere. Jeg hadde ikke tid til å prate med henne da, men jeg burde ha tatt meg tid.

tor.sandberg@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen