Petter 
Stordalen. FOTO: TORSTEIN BØE/NTB SCANPIX

Helfrelst av Hurtigruten

Petter 
Stordalen (51) - hotellkonge og investor og Hurtigrutens profilerte aksjonær, som sammen med Trygve Hegnar vil gi et britisk fond eiermakt i selskapet.

Du kjøpte deg først inn i Hurtigruten i 2011. Hvorfor det?

- Hurtigruten er et eventyr av et selskap som tilbyr det absolutt beste av Norge. Når oljen tar slutt, står hotell- og reiselivsnæringen klar til å ta over. Dette er verdens mest spennende bransje. Jeg har betydelige investeringer i skandinavisk hotell og reiseliv, og Hurtigruten er derfor et viktig og naturlig satsingsområde. Nå går vi sammen i en ny eierkonstellasjon der alle er innstilt på og villig til å investere og utvikle Hurtigruten til det beste for norsk reiseliv og Kyst-Norge.

Hvilke endringer kan vi se for oss i selskapet?

- Hurtigruten vil få nye tilskudd av kapital, kompetanse og vilje til fornyelse. Når det er sagt, vil Hurtigruten fortsette å være det den alltid har vært - Norges flaggskip. Men Hurtigruten skal også være så mye mer. Blant annet ønsker vi å koble de tradisjonelle rundturene fra Bergen til Kirkenes opp mot opplevelser og aktiviteter på land.

Du ønsker at det skal bli mer fokus på oppdagelseskonsepter. Reiser Hurtigruten til Grønland og Svalbard etter hvert?

- Den gode nyheten er at vi har alt dette allerede! Hurtigruten tilbyr eventyrlige reisemål som Antarktis, Grønland, Island og Svalbard. Nå skal vi satse for å utvikle dette segmentet videre.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

- I sakens anledning må jeg si en biografi av Roald Amundsen.

Hva gjør deg lykkelig?

- Å løpe Bygdøymila hver morgen med kona mi, Gunhild, og bikkja, Öbbe.

Hvem var din barndomshelt?

- Pappa. Som barn jobbet jeg i Stordalens Minimarked. Han lærte meg det viktigste jeg har tatt med meg gjennom hele livet, blant annet jordbærfilosofien.

Hva misliker du mest ved deg selv?

- Apropos jordbærfilosofien! Den har jeg også bruk for privat. Selg de bæra du har. Det nytter ikke å misunne andre eller bruke energi på å mislike, du må gjøre det beste ut av det du har.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Drikker en kald pils.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

- Aktivitet som ødelegger jorda vår og forverrer levevilkårene til våre barn. Jeg har alltid vært opptatt av miljøet, og Gunhild har forsterket dette. Dette er også uhyre viktig mulighet for næringslivet! There is no business on a dead planet.

Er det noe du angrer på?

- Jeg har gjort mange feil, men ingenting jeg angrer på. Mine største feil er også det jeg har lært mest av.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

- Torgeir Silseth, administrerende direktør i Nordic Choice Hotels. Min jobb er en livsstil, så da kunne vi ha gjort noe fornuftig mens vi satt fast. I tillegg er han en utrolig fin fyr å ha med seg i en krisesituasjon.

sofie.prestegard@dagsavisen.no