Helårs-snømannen

Nå kan du drive snølek innendørs hele året.

Hvem: Morten Dybdahl (53)

Hva/hvorfor: Daglig leder for Snø, en helårshall for vintersport som åpna denne uka på Lørenskog.

Hei! Snø, hva er det egentlig?

– Det er en innendørs skiarena. Man kan stå både alpint og langrenn. Den har en kul park, med rails og hopp og en skikkelig kul bigjump. Og langrenn.

Langrenn? Inne?

– Ja, vi er jo i Norge, man kan ikke gjøre dette uten langrenn. Løypa er i taket, hengende på en mesanin. Det er nokså spesielt, og veldig morsomt.

En slags langrennsveranda?

– Nei, ikke veranda. Det henger i stålvaier fra taket. Når du ser det nedenfra ser det kanskje skummelt ut, men når du er der oppe føles det som om du går i terrenget.

Det hele virker litt ... dekadent?

– Jeg skjønner jo at folk tenker det, sett utenfra. Vi tror at det å leke seg på snø har en veldig positiv effekt på mennesker.

Det er dere mot vinteren!

– Nei. La oss si at det er en dårlig vinter.

Ja. Det ... er det jo.

– Det er dårlige nyheter for Snø. Snø verken kan eller skal erstatte vinteren. I år er det jo helt ekstremt, jeg håper det er hundre år til vi får en så dårlig vinter igjen. Vi kommer til å merke det like mye som alle andre som driver med vinteraktivitet.

Hva? Det må da være perfekt for dere?

– Nei. Det gjør jo at barna går på fotballbanen i stedet, og mister interessen for å leke seg med snø.

Jeg trodde du skulle være fornøyd.

– Jeg er ikke det altså. Hele fundamentet til Snø er basert på at det er snø utendørs. Snø er ikke laget for å stå alene, og på lang sikt er vi avhengige av en ålreit vinter.

Fortsatt er det rart med innendørs snø.

– Det er jo å tukle med noe hellig, dette. Ski. Hallo! Alle veit hvordan det skal foregå. Man skal ut i marka som vi har gjort til alle tider. Men dette er ikke ute, det er inne. Det er noe annet, litt lekent og morsomt, og gir en ny og annerledes måte å bygge ferdigheter du kan ta med deg ut.

Er ikke Snø et prosjekt som bidrar til at vi får mindre snø?

– Nei, men å kjøle ned Snø krever mye energi. Vi suger varme ut av hallen for å få det kaldt inne, og overskuddsenergien fra den prosessen føres tilbake til nettet og går til oppvarming av andre bygg i området rundt. Men er Snø et miljøtiltak? Svaret er nei. Det er åpenbart. Selvfølgelig er det et stort bygg, som krever mye energi, og hvis du skal være ordentlig kritisk, så ville det være bedre om vi lot skogen stå og ikke gjorde dette. Men vi har tatt gjennomtenkte og bærekraftige valg der vi kan.

Har du tall på forbruket?

– Fra og med nå, som arenaen står ferdig, har vi et energiforbruk på linje med et hvilket som helst kontorbygg. Jeg har ikke eksakte tall, dette vet vi mer om om et år. Men Snø ligger på grunnfjell, så det er ekstremt gode forhold fra naturens side.

Les også: Snart er én av ti personbiler på norske veier elektriske

Ok, nå faste spørsmål: Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Jeg leser bare krimbøker, og husker ikke hva de heter en gang. Noen blir drept, og det er blod og sånn. Da leser jeg.

Hvem var din barndomshelt?

– Hanne Krogh.

Jøsses, hvorfor det?

– Hun smiler alltid og var veldig flink til å synge. Jeg gikk forbi henne her om dagen, og turte ikke å gå bort og si hei. Hun er en flott dame, da.

Er det noe du angrer på?

– Jeg har kjørt i 91 i 80-sona en gang. Og fikk bot. Det er det mest crazy.

Og det er ikke så imponerende faktisk.

– Nei, det er litt kjedelig. Jeg seilte på isflak da jeg var liten, da!

Hva? På isflak?

– Ja, jeg kommer fra Nøtterøy. Du hopper på et isflak når isen bryter opp. Så seiler du over til andre enden og hopper i land der. Kanskje fem eller ti meter. Det er ikke så veldig farlig. Men det er strengt ulovlig. Det må man ikke gjøre.

Eksotisk! Hvem ville du helst stått fast i skiheisen med?

– Hm. Og nå har jeg brukt opp Hanne Krogh?

Ja, hvis det er lov å si.

– Da må det bli Jahn Teigen.

Du hadde håpa han skulle dra en låt?

– Ja, hvis han kunne synge Optimist oppi der, da heisen sto stille. Det ville vært fantastisk.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!