Navn i nyhetene

Hans Morten Hansen: – Jeg er enormt lik Rolf Gullestad

Komiker Hans Morten Hansen mener at han har mye til felles med sitt alter ego Rolf Gullestad i TV-serien «Side om side». I kveld er han på Latter med sin forestilling «Game of Hansen».

Hans Morten Hansen (54)

Komiker kjent fra blant annet «Side om side» på NRK, der han spiller den litt tafatte Rolf Gullestad.

Har forestilling på Latter på Aker Brygge i kveld. Turnerer også landet.

«Game of Hansen». Hva kan lattermusklene vente seg?
– Det publikum kan forvente seg er en sniktitt inn i min verden, hvor jeg forteller om dagligdagse opplevelser som de fleste kan kjenne seg igjen i. Alt jeg snakker om er faktiske hendelser, men satt på spissen og sett i sin ytterste konsekvens. Men alt har en kime av sannhet i seg.
 
Dette er et show du tidligere har hatt suksess med. Hva er nytt denne gangen?

– Dette showet hadde premiere i februar 2017 og har endret seg veldig lite siden den gang. Til tross for over 100 spilte forestillinger er showet 99 % likt utgangspunktet. Det eneste som endrer seg er hvis det tilfeldigvis dukker opp noe akkurat den dagen som jeg får et plutselig behov for å snakke om, eller at det skjer en reaksjon i publikum som jeg bare MÅ ta fatt i.
 
Dagsavisen ga 6 av 6 mulige da showet hadde premiere i fjor, og skrev: «Fortsatt på Humortronen. En av Norges beste standupkomikere blir bare bedre og bedre». Hvor mye betyr medienes trilling av terning for deg?
– Terningkast er viktige for oss i denne bransjen, enten vi vil eller ei. Mange sier at de ikke bryr seg om hva avisene skriver, men faktum er at mange publikummere kjøper billett til et show basert på terningen de ser i avisen, uten å lese selve anmeldelsen. Så at det viktig med gode terningkast er det ingen tvil om.

Les også: – De verste haterne er mødre på førti pluss
 
Du regnes som en av Norges morsomste menn. Ser du deg selv som morsom?
– Jeg ser ikke på meg selv som spesielt morsom, i hvert fall ikke i det daglige. Tror faktisk jeg er ganske kjedelig sånn til vanlig. Men jeg har vel en evne til å underholde folk med mine betraktninger og tanker fra scenen, siden dette har vært jobben min i 25 år.
 
Du er også kjent som skuespiller, og er på lørdager å se som den litt «rare» og misforståtte naboen Rolf Gunnestad. Hvor mye av hans Morten er det i Rolf?
– Likheten mellom Rolf Gullestad og Hans Morten Hansen er enorm. Er jo en grunn til at jeg fikk den rollen, uten prøvefilming. Jeg tror kanskje den største likheten er at vi begge har evnen til å velge bort ting som vi ikke anser som særlige viktige, og heller konsentrere oss om det som for oss er de store eksistensielle tingene i livet. Sånn som taffelsticks og at Isenkramhjørnet selger 3 juletreføtter for prisen av 2.
 
Hva liker du best: Å stå foran publikum på en scene, eller komme hjem i stuene til folk hver lørdag?
– Det å være en del av en suksess som «Side om Side» er veldig gøy. Og det er tydelig at dette er en serie som treffer et bredt publikum. Jeg møter masse folk over alt i alle aldre som skryter av serien, og jeg har inntrykk av at SoS er blitt for lørdagskvelden det taco er for fredagskvelden, nemlig et samlingspunkt for hele familien. Men det er likevel det å stå på scene foran et levende publikum som er motoren i livet mitt. Det å få en umiddelbar reaksjon på det en gjør og sier er det lite som overgår.
 
Hvor mye improviserer du fra gang til gang i showet ditt?
– Det er ikke så mye improvisasjon i en forestilling som «Game of Hansen», med mindre det oppstår en situasjon som jeg ikke kan la passere ustraffet. Showet er som sagt veldig likt i dag som det var på premieren, selv om noe er tatt ut og noe er tatt inn.

Les også: Slik fikk Hege Duckert 296 følgere på Instagram 
 
I 2010 satte du verdensrekord i Stand-up, med å holde det gående i 38 timer og 14 minutter. Hvordan er det mulig å være morsom i nesten to døgn sammenhengende?
– Jeg er ikke helt sikker på om at jeg var like morsom hele tida når rekorden ble satt ... Jeg hadde jo en reell ut av kroppen opplevelse en stund der, balansenervene begynte å svikte, stemmen røyk og det har jo vært mye senskader som en følge av det stuntet. Jeg tror at det kanskje morsomste for publikum var å se forfallet i praksis. Det var bare så vidt det tikket og gikk på slutten. Men been there, done that.
 
Hvilken bok har betydd mest for deg?
– Jeg leser stadig bøker som betyr mye for meg, så det er en kontinuerlig prosess. Jeg liker godt Gaute Heivoll's bøker og holder på med «Sang for sekstiåtte forrædere» nå. Ellers liker jeg veldig godt alle biografiene om Tom Waits. Et fantastisk spennende menneske som vi alle kan lære noe av.
 
Hva gjør deg lykkelig?
– I likhet med Rolf Gullestad er jeg en enkel sjel som blir lykkelig av de små ting. Det å få vasket bilen innvendig og utvendig f.eks.en jeg er veldig lykkelig når sønnene mine på 7 og 10 år og jeg koser oss sammen. Mange tror at barn må underholdes kontinuerlig. Det er bare tull. Barn har det samme behov som voksne for å bare ligge på sofaen, se på TV og maule Taffelsticks. Tror jeg da.
 
Hvem var din barndomshelt?
– Bortsett fra Sølvpilen, var min barndomshelt onkel Per som drev bensinstasjon i Bergen. Han var det rauseste, morsomst, snilleste mennesket jeg viste om. Det var alltid stor stas å dra på besøk til ham, og han bød på seg selv. Kanskje jeg har akkurat den egenskapen fra ham?
 
Hva misliker du mest ved deg selv?
– Det jeg misliker mest ved meg selv er temperamentet. Jeg blir eksplosivt forbanna, og jo eldre jeg blir jo «flinkere» bli jeg på å si fra og. Folk som ikke kan gå beint og mangler sidesyn burde holde seg hjemme. Hisser meg fort opp på mennesker som går «uryddig» og som hindrer meg i å kunne gå forbi f.eks. ... Tåpelig kanskje, men viktig for meg.

Les også: Får mindre penger til å hjelpe utsatte kvinner 
 
Hva gjør du når du skeier ut?

Når jeg skal skeie ut drikker jeg rød cola i stedet for cola zero, og hopper over vitaminer og kosttilskudd en dag. Men utover det så unner jeg meg en ukes tid i New York hvert år. Da spares det ikke på noe. Det er min utskeielse.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?
– Jeg er ganske tilfreds med livet som det er, og har ingen store fanesaker for øyeblikket. Det er en utfordring med f.eks. Facebook nå, at folk kan legge deg til i grupper som kjemper for ting som for DEM er viktige, men som ikke betyr noe som helst for meg. F.eks. «Vi som vil ha TOY tilbake i butikken». Kanskje hvis jeg skulle gått i tog MOT noe nå så måtte det vært folk som legger til folk i grupper på Facebook som de overhodet ikke er interessert i å være medlem av.
 
– Er det noe du angrer på?

Jeg angrer på ganske mange ting, men har heldigvis evnen til å legge det bak meg og gå videre. Fører det på erfaringskontoen og satser på at jeg ikke skal gjøre DEN tabben en gang til. Men alt som ikke tar livet av deg, gjør deg sterkere. Det lærte jeg av Bruce Willis. Og han har peiling.
 
Hvem ville du helst stått fast
i heisen med?

– Hvis jeg skulle stått fast i heisen med noen, måtte det være en heismontør. Har solid klaustrofobi, og ville gjerne kommet meg ut derfra så fort som mulig. Alternativt Janove Ottesen, som er en av de kuleste og flinkeste menneskene jeg kjenner. Eller Jo Nesbø som har mange av de samme egenskapene som Janove.

Mer fra Dagsavisen