Navn i nyhetene

Han er dagens mann

Han forteller at han har hatt besøk av flere TV-team og at han får brev fra hele verden.

Julenissen (67)

Julenisse 
(stasjonert i Drøbak)

Har svart på brev siden oktober. Nå er det jul.

Hvor mange brev har du lest fra unge håpefulle i år?

- I hvert fall 20.000. Det kommer store mengder fortsatt, og vi leser dem vi forstår.

Forstår ikke Julenissen alle barn?

- Han forstår alle barn. Vi vet at det er hyggelige hilsener, og da er ikke detaljene så viktige. Nissens hjelpere og jeg selv rekker å svare rundt 4.000 barn spredt rundt på kloden. I år har det kommet voldsomt med brev fra Taiwan, Hongkong og Macau. Vi har hatt besøk av noen TV-team, som nok har gitt utslag.

Er noen særlig kreative når de 
skriver brev til nissen?

- Alltid. Et klassisk eksempel er de som har fred på jord som ønske nummer én og maskingevær som nummer to. Det er også de som har rent vann til alle på førsteplass og brusmaskin på andreplass. I år er det en liten tass som ønsker seg do i kjelleren og en jente på Slemmestad som vil ha gule striper over veien. Vi vil tro at i det lange løp lar dette seg oppfylle, og følger med, men det går nok ikke så fort. Det er også mange barn som forteller om andre ting, for eksempel familiesituasjonen sin. Barn som er redde for at foreldrene skal skilles eller barn som syns det er OK at de skilles, men ikke vil ha steforeldre, og noen som for eksempel skriver at «mamma må aldri dø». Det pågår mye i små hjerner.

Hva ønsker vi oss mest til jul?

- Det er nok mange som er preget av den daglige TV-reklamen for en iPad eller ny TV. Men det gjennomgående er ønsker om instrumenter - trommer og mikrofoner. Det er også mye ønsker om levende dyr. Jeg får mange ønsker om dyr som bæsjer, da er man liksom sikker på at de lever. Justin Bieber-effekter ønsker mange seg. I alle rare varianter. En liten pike skrev med store bokstaver at hun ønsket at Justin Bieber ble åtte år igjen. Og så er det noen litt spesielle. En pode skrev bare: «Ikke gi Filip gaver». Det er jo også et ønske. Filip får nok noen gaver.

Hvordan feirer du selv i kveld?

- Det blir tradisjonell norsk julemat: Ribbe, medister og surkål. Nissen har jo en pondus å ta vare på, og når 130 kilo skal vedlikeholdes, nytter det ikke med pinglemat. Jeg har heldigvis mange kolleger i vatt og frakk som hjelper til akkurat på julekvelden, så Nissen også kan feire litt.

I november fikk du Kongens fortjenstmedalje. Det betyr vel ikke at du kommer til å trekke deg tilbake og hvile på laurbærene?

- Nei, nei, nei. Langt ifra. Jo gråere og lubnere man blir, jo bedre passer man til jobben. Men pipene blir tyngre etter hvert, så det blir nok hoveddøra heretter.

Hvilken bok har betydd mest 
for deg?

- Den som satt lengst i, var «Den brennende sengen». Den handlet om en dame som ble plaget av gubben sin så lenge at hun til slutt drepte hele gubben.

Hva gjør deg lykkelig?

- Jeg er lykkelig hver eneste dag. Jeg har god helse, gode kolleger og god familie.

Hva misliker du mest med deg selv?

- Jeg begynner å bli litt tynn i håret. Kan heldigvis sette på nisselua.

Hva er Julenissen villig til å gå i 
demonstrasjonstog for?

- Fred og fordragelighet. Vi må ikke være så skarpe i kantene.

Hvem ville du helst sittet fast i en litt trang pipe med?

- Det er noen værdamer, uten å nevne navn, som ville vært flott ...

ingrid.hvidsten@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen