Grensesprengeren

Sondre Hansmark har skapt debatt med forslag om å utvide grensen for abort.

 

Hvem: Sondre Hansmark (23)

Hva: Leder i Unge Venstre

Hvorfor: Foreslår å utvide retten til selvbestemt abort til fosteret er 24 uker gammelt.

Selvbestemt abort fram til uke 24. Er du helt seriøs?

– Ja, det er et seriøst forslag.

Men hvorfor i alle dager ønsker du det?

– Vi ønsker en prinsipiell diskusjon om hvor grensa skal gå. Hvis man snakker om en moralsk verdi hos fosteret, med tanke på smerte og bevissthet, så har forskning vist at den ligger nærmere uke 24.

Overlege ved Rikshospitalet, Hans Jørgen Stensvold, kaller det hele en skivebom?

– Jeg er ikke interessert i å motsi dem. Vi skal høre på det medisinske fagfeltet. Men ikke all internasjonal forskning er tydelig på dette.

Hva er galt med 12-ukersgrensa?

– Det verste med den er abortnemndene. Regelverket tillater abort fram til uke 18, men man må søke hos en nemnd for å få det innvilget. De ønsker vi å fjerne.

Men 80 prosent av dem som tar abort tar det innen uke 9?

– Ja, det viser at kvinner ikke ønsker å ta abort så sent, da både den psykiske og fysiske belastningen er mye høyere. I Storbritannia tas kun 2 prosent av abortene i uke 20-24, så de færreste vil vente så lenge. Det er nok utrolig vanskelig å ta abort så sent.

Ja, tror du ikke?

– Jeg kan ikke forestille meg det, en gang. Men som politiker ønsker jeg at kvinner selv skal få bestemme over, uavhengig av om de har gode eller dårlige grunner til å ta abort.

På babyverden.no står det om uke 24: En milepæl. Hvis babyen blir født nå har den mulighet til å overleve. I Norge tilbyr vi livreddende behandling fra uke 23 ...

– Jeg kan skjønne at det høres problematisk ut. Men abortloven er 40 år gammel, den gang kunne man redde fosteret i uke 28. Om femti år kan vi kanskje redde et foster i uke ti. I tillegg vil det være store variasjoner fra land til land. Derfor må vi heller snakke om en moralsk rett eller verdi, for grensene på når et barn kan reddes vil bare innskrenkes mot uke 0.

Din partifelle Carl-Erik Grimstad mener vi er ferdig med å diskutere abortgrensen i Norge.

– Der er vi ikke helt enige. Men å skrote abortnemnder, det håper jeg Carl-Erik kan være med på. Da pusher man ikke grensen for når man kan ta abort, men gir kvinner rett til å bestemme selv.

Dette er jo egentlig Dagsavisens kosespalte. Vi skal snakke om noe hyggeligere. Hvem var din barndoms helt?

– Jeg syntes Leif Ove Andsnes var veldig kul. Jeg spilte piano selv.

Ble du noe kul hos de andre gutta, da?

– Jeg kompenserte med å spille fotball.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Ikke for å være pretensiøs, men Prosessen av Kafka. Den er viktig for alle som er opptatt av enkeltmenneskets kamp mot systemet.

Var det den som fikk deg interessert i politikk?

– Nei, det var da vi lærte om den kalde krigen på ungdomsskolen. Jeg ville heller være kapitalist enn kommunist, og sånn kom jeg inn i høyresiden.

Hva skjedde?

– I Bergen ville de sende ut masse asylbarn. Det fikk meg til å melde meg inn i Venstre.

Hva gjør deg lykkelig?

– Quiz med gode venner.

Hva er dine spesialområder?

– Håper jeg er god på politikk. Ellers er jeg brukbar på kunst, kultur og historie. Sport, kongefamilien og elver, der har jeg ikke sjans.

Vet du hvem som hadde gullbryllup i går?

– Ja. Men jeg er innbitt motstander av kongehuset.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Danser. Det prøver jeg å unngå. Men hvis det er en sang jeg liker, som noe med Beatles, så kan jeg riste litt på foten.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Jeg er sånn socially akward, hva heter det på norsk? Dårlig på small talk. Jeg skulle gjerne hatt en normal samtale med folk, om været eller sport.

Hvem ville du stått fast i heisen med?

– Sokrates.

Men tenk deg small talk med Sokrates, da?

– Det tror jeg man slipper.