Navn i nyhetene

- God mat og pene trær

Petter 
Bøckman (46) er universitetslektor ved 
Naturhistorisk museum og lærer bort sin kunnskap om dyr.

Dagsavisen fikk være til stede da det var «bli-kjent»-uke for førsteklassingene på realfagslinja på Hersleb videregående skole. Du lot dem kjenne på hodeskaller, gevirer og tenner. De fikk gjette hva det var?

- Det kalles taktil læring. Det er kunnskap som sitter i fingrene og ikke i hue. Det er mye kunnskap som er umulig å gjengi med ord, som man er nødt til å erfare fysisk. Den muligheten får man ofte ikke til. Store tigre har ikke en tendens til å stå stille når du vil pelle dem i munnen.

Elevene ble fanget av måten du formidlet faget på?

- Dette er verdens mest spennende og kule emne. Derfor er det enklere å formidle på en spennende måte, enn andre fag. Naturvitenskap er spesielt spennende. Hvis vi ikke greier å formidle det på en interessant måte, så er det vi som har gjort noe galt.

Du dro fram mange hodeskaller. Hva er ditt yndlingstrofé fra samlingen?

- Det har vi egentlig ikke vist fram ennå. Det må være det store skjellet av et nebbdyr fra Australia. Foreløpig ligger det vel forvart i kjelleren.

Du ser ut til å elske jobben din?

- Det morsomste er når man ser lyset gå opp for de søte små. Når de skjønner at det er grunn til at verden er som den er.

Hva er grunnen til at verden er som den er?

- Det er en årsak til alt. Ofte er forklaringene veldig enkle og ligger framme i dagen. Mange begraver årsakssammenhengene i fancy talemåter. Ved å sitte og vise det fram får elevene mer intuitiv forståelse av hvordan verden virker.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

- «Kosmos» av Carl Sagan. Den handler om hvorfor verden fungerer som den gjør. Jeg leste den som ung. Den tar for seg om det er mulig å forklare og forstå verden.

Hva gjør deg lykkelig?

- God mat og pene trær.

Hvem var din barndomshelt?

- David Attenborough. Jeg så serien «Livet på jorda» som kvisete, langlemmet fjortenåring. Dette var min første store TV-opplevelse. Han er en fantastisk formidler.

Hva misliker du mest ved deg selv?

- Har en tendens til å bli stressa når jeg får for mye å gjøre.

Kaver du deg opp?

- Jeg får ikke gjort noe når jeg blir stressa.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Jeg har små barn, så jeg skeier ikke ut. Eller skriv heller: Spør meg igjen når jeg er ferdig med å ha små barn. Antar da svaret vil involvere øl og gode venner.

Hva er du villig til å gå i 
demonstrasjonstog mot?

- Mot atomvåpen og diskriminering, for naturen.

Er det noe du angrer på?

- Man blir ikke 46 uten å angre på noe i livet. Men det er ingen store ting.

Hvem ville du helst stått fast 
i heisen med?

- Åj! Det må være en hyggelig kollega.

For å bli bedre kjent?

- Ja, kanskje det. Og så har jeg jo masse hyggelige venner. Men vet du hvem jeg svarer: David Attenborough, selv om han begynner å bli farlig gammal og kanskje ikke hadde tålt det. Kanskje han hadde trengt hjertemedisin eller lignende.

ester.nordland@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen