Navn i nyhetene

Gleden ved klesbytte

Nå har også Norge fått sin klesbyttedag.

Hvem: Johanne Sæther Houge (29)

Hva: Rådgiver i Naturvernforbundet.

Hvorfor: Gjør seg klar til Norges første organiserte klesbyttedag i dag.

Hva er en klesbyttedag?

– Det er første gang vi arrangerer en organisert klesbyttedag i Norge, og interessen har vært overveldende. Det vanlige konseptet er at man tar med seg sju plagg som er i en slik stand at man ville gitt dem til sin beste venn. Så sjekker man inn plaggene og får lov til å ta med seg sju skatter som andre har gitt fra seg. De som vil ha en klesbyttedag kan melde seg på til oss, og få en materiellpakke. Det har blitt registrert 63 arrangementer i alle landets fylker til nå. I Sverige har de arrangert dette sju år på rad, og har omtrent 109 arrangementer. Så vår svenske samarbeidsorganisasjon er veldig imponerte over oss!

Hvorfor bør man bytte klær?

– For å produsere ett kilo med klær, så kreves det 2.7 kilo kjemikalier, 15.000 liter vann, og det slipper ut 15 kilo CO2. Ett kilo med klær er ikke mer enn en bukse og genser. Høyt forbruk er en trussel for klimaet, så vi ønsker å fokusere på det positive miljøaspektet ved å bytte istedenfor å kjøpe nytt. Vi gir tilbake verdien til klærne! Det beste av alt er dessuten at klesmarkeder er sosialt og gøy, og noe som bringer folk sammen. Det er gøy å ta miljøvennlige valg!

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Emmas krig av Deborah Scroggins. Den handler om en dame som reiser til Afrika av idealistiske grunner, og tror hun skal redde verden. Etter hvert innser hun at hun ikke klarer å gjøre det alene.

Hva gjør deg lykkelig?

– De små tingene i hverdagen. Særlig det å gjøre valg som gir både god samvittighet og livskvalitet. Grønne valg i hverdagen gjør meg lykkelig, som å gå til jobben eller spise mat som du vet hvor kommer fra. Og selvsagt det å bytte klær istedenfor å kjøpe nytt.

Hvem var din barndomshelt?

– Pippi Langstrømpe. Hun kunne være både sårbar og sterk på samme tid, og setter spørsmålstegn ved gitte sannheter.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Jeg er nok litt utålmodig, men det er fordi jeg liker at ting skjer. Hvis politikere lover noe, så vil jeg at det gjennomføres. Dette gjelder spesielt miljø.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Feirer! Jeg er veldig flink til å feire meg selv, hverdagen og livet ofte. Det må være en grunn til at jeg feirer, men det kan for eksempel være at jeg er takknemlig for det jeg har. Da kjøper jeg meg en kaffe latte.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Jeg ville gått i demonstrasjonstog for at flere i norsk arbeidsliv skal få jobber som er bra for miljøet og klima. Vi må ikke tro at større oljeutvinning redde oss ut av arbeidsledigheten vi ser i landet nå. Derfor vil jeg gå i demonstrasjonstog for et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Denne uka ville det definitivt vært miljøminister Vidar Helgesen. Jeg ville snakket med ham om at det å gjøre miljøvennlige valg i samfunnsutviklingen kan være noe positivt, og at det kan lønne seg.

Mer fra Dagsavisen