Politisk rådgiver i Forsvarsdepartementet Ingrid Aune. FOTO:TORBJØRN KJOSVOLD/FORSVARET

Glad i folk i alle aldre

Hun er 26 og ikke så opptatt av alder, men konstaterer at media er det.

Ingrid Aune (26) Politisk rådgiver for utenriks
minister Espen Barth Eide

Ble utnevnt i statsråd sist fredag

Du ble med som politisk rådgiver da Espen Barth Eide byttet jobb, men sist fredag ble du tatt for å være Eides datter - er en politisk rådgiver på 26 år for ung?

- Nei, det har vært mange politiske rådgivere opp gjennom tidene som har vært i 20-åra. Noen er flinke om de er 70, 50 eller 20 år. Det har ikke noe med alder å gjøre.

Hadia Tajik fikk også kommentarer på alderen sin, hvorfor er vi så opptatt av det?

- Jeg er ikke så opptatt av alder, men jeg konstaterer at media er det! At Arbeiderpartiet ser talent uavhengig av alder, kjønn og kulturell bakgrunn viser at vi er et moderne parti.

Du sa i et intervju at du tror unge kvinner blir møtt med mer skepsis enn unge menn, hvorfor det?

- Det handler om likestilling. Når det normale er at ledende posisjoner er besatt av hvite, middelaldrende menn, reagerer folk når noe bryter med det. Kvinner blir møtt med helt andre reaksjoner og spørsmål enn menn. Jeg har venninner som blir spurt på jobbintervju om hvordan de skal kombinere jobb og familie, det er ingen menn som blir spurt om sånt. I tillegg ser man nok eldre ut med skjegg.

Sist uke jobbet du i Forsvarsdepartementet, og nå er du med utenriksministeren på toppmøter i FNs generalforsamling. Hva gjør dere?

- Jeg har nettopp vært på møter med Ban Ki-moon og Palestinas president, Mahmoud Abbas. Jeg måtte forberede meg på sparket, men samtidig har jeg vært med på disse diskusjonene i Arbeiderpartiet i 13 år. Jeg vet hvilke saker vi ønsker å fremme.

Hvilken bok har betydd mest 
for deg?

- Jeg husker at jeg ble veldig inspirert av historien om Marie Curie. Hun jobbet kjempehardt for noe hun var nysgjerrig på og trodde på. Ellers leser jeg mest bøker om saker som engasjerer meg og som jeg kan lære noe av. For eksempel syns jeg folkerettslig tekstsamling er helt fantastisk!

Hva gjør deg lykkelig?

- Jeg er veldig glad i folk, i alle aldre. Og blir veldig glad av å møte nye mennesker og være sammen med folk jeg er glad i. Og av god musikk. Det kan være mye forskjellig.

Hvem var din barndomshelt?

- Mormor, hun ble tidlig enke og måtte ta seg lønnet arbeid i ei tid der det ikke var så lett. Det står det stor respekt av. I tillegg var hun veldig smart og belest. Pippi var også en helt, av samme grunner som mormor, egentlig, fordi hun var så sterk.

Hva misliker du mest med deg selv?

- At jeg ikke rekker over alt jeg skal og derfor jobber for mye.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Er våken hele natta og snakker med akkurat dem jeg møter på veien. Og så sover jeg så lenge jeg kan etterpå.

Hva er du villig til å gå i 
demonstrasjonstog for?

- Sist gikk jeg i tog for politisk støtte til folket i Sør-Sudan. Jeg har jobbet for forbud mot klasevåpen, så jeg kunne gjerne gått i tog for det.

Er det noe du angrer på?

- Nei, jeg går ikke rundt og angrer på ting.

Hvem ville du helst stått fast
i heisen med?

- Noen som vurderer å stemme på Høyre og ønsker seg en Høyre/Frp-regjering. Jeg ville forsøkt å overbevise henne om hvilket uklokt valg det ville være. Ellers kunne det vært fint å stå fast med Ida, ei barndomsvenninne fra Hommelvika. Vi pleier å snakke sammen hver dag, og så ler vi mye. Det ville jo vært fint å kunne le litt hvis man skulle bli stående fast i heisen.