Navn i nyhetene

Gjør litt av alt

Han byttet skole etter å ha lest en bok om Dante.

Jon Refsdal Moe (38)

Teatersjef, Black Box

Fikk nylig forlenget åremål til 31. juli 2017.

Hva gjør en teatersjef?

– Rent formelt har jeg ansvar for det kunstneriske programmet og for å holde teateret flytende, både økonomisk og generelt. Men vi er så få her at jeg gjør litt av alt.

Hvordan står det til med norsk fri scenekunst for tida?

– Veldig bra. Vi har en høy stjerne i utlandet, veldig høy. Den norske frie scenekunsten ligger helt i forkant internasjonalt. Det tyske magasinet Theater heute, hadde jo nylig et temanummer om norsk scenekunst og en forside med Vegard Vinge.

Er det plass til Black Box også i årene som kommer?

– Jeg tror definitivt at det er plass til Black Box i årene som kommer. Vi utgjør jo nettopp den modellen som politikerne ser etter; liten administrasjon, stor produksjon og flere prosjekter.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Da jeg var femten leste jeg «Kraften som beveger» av Atle Næss. Den handler om en veldig begavet, overambisiøs ung mann som har en kort og intens lykkelig ungdomstid full av erotikk og latinsk poesi. Denne unge mannen var Dante og han blir veldig fort slave av systemet og desillusjonert. Jeg byttet skole for å studere latin på Katta på grunn av denne boka. Men det var jo bare en vestkantskole og ikke som jeg trodde. Så jeg sluttet der ganske så fort.

Hva gjør deg lykkelig?

– Det er å sitte helt for meg selv, i fred, på et veldig lite kontor og høre på fransk barokkopera, mens jeg skriver om gnisningene i surrealistmiljøet i Paris på 1920-tallet. Det gjør jeg altfor sjelden.

Hvem var din barndomshelt?

– Det var veldig klart at det var Joakim Thåström. Vokalist i Imperiet og Ebba Grön. Han var vakker som en Gud. Han sang som en Gud. Også skrev han veldig poetiske tekster, samtidig som de appellerte til 12-åringer med «heng Gud» og sånn. Jeg så ham live igjen for et par år siden. Det var ganske skuffende. Man må aldri se gamle ungdomshelter om igjen.

Hva misliker du mest med deg selv?

– Det er vel rett og slett at jeg jobber altfor mye. Litt kjedelig, men.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Når jeg skeier ut, da ligger jeg på sofaen, spiser Grandiosa, drikker whisky og hører på soca.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for?

– Har ikke gått på en stund nå, men hvis fascismen banker på døra vil jeg forhåpentligvis gå i tog. Ja, mot fascismen altså.

Er det noe du angrer på?

– Jeg angrer i grunnen altfor lite. Jeg har ikke gjort nok ugagn. Alt har liksom vært så alvorlig.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Verdens minste mann som kunne klatre ut og si fra. Men egentlig har jeg ikke lyst til å stå fast i heisen i det hele tatt, merker jeg. Eller kanskje sammen med den amerikanske rapperen Asaad. Han virker jævlig smart. Vi kunne delt en pakke rullings og et par flasker vin.

espen.rusdal@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen