FOTO: LUCA KLEVE-RUUD

Gi barna Hendrix

- De fleste jeg kunne tenkt meg å stå i heisen med, er døde.

Stian 
Westerhus (33) Kritikerrost gitarist

Opptrer på Oslo Jazzfestival i dag, gir ut sitt tredje solo-album i morgen

Oslo Jazzfestival er for dyr og har for konservativt program, mener jazzartist Paal Nilssen-Love, som har sin egen frijazzfestival Blow Out denne uka. Er du enig i kritikken?

- Jeg har ikke tid til å gå på festival, jeg har ikke lest programmet engang. Men jeg skjønner hvor Paal kommer fra. Blow Out kjenner jeg til, det er en helårs konsertserie han driver, den er j ... bra og kompromissløs. Men akkurat Oslo Jazzfestival kan jeg ikke kommentere. Er den i gang?

Den startet mandag.

- Så bra.

Og du spiller der i kveld, på Parkteatret, med Trondheim Jazzorkester, som for anledningen inkluderer blant andre Maja Ratkje og Ola Kvernberg. Hva slags konsert blir det?

- Det er en versjon av bestillingsverket jeg gjorde for Moldejazz i fjor, i hovedsak basert på den forrige soloplata mi, «Pitch Black Star Spangled». Trondheim Jazzorkester er et prosjektnavn der man tar med dem man føler passer til musikken.

I sommer ga du ut duoplate med Sidsel Endresen, fredag kommer du med nytt soloalbum, du spiller over 200 konserter i året - du har tydeligvis sterk arbeidsmoral. Klarer du å slappe av?

- Det er nå dette jeg holder på med, da. Jeg slapper av på jobben. Jeg føler jeg har dårlig tid, der er mye jeg har lyst til å gjøre, det er bare å «gunne» på.

Plata heter «The Matriarch And The Wrong Kind Of Flowers» - hva ligger i den tittelen?

- Plata er dedisert til min avdøde farmor, hun var en samlende kraft i familien. Hun hadde MS hele livet, fra hun var 20 til hun døde 80 år gammel. Hun var den sterkeste dama jeg har møtt.

Hvilken bok har betydd mest 
for deg?

- Oi, det var vanskelig å svare på ... nå sist på turné leste jeg «Franny and Zooey», den var fin. Språket til J.D Salinger er en fryd å lese.

Hva gjør deg lykkelig?

- Hvis jeg kommer av scenen dyvåt av svette og vet med meg selv at jeg har gjort en god konsert - da er jeg ekstremt lykkelig.

Hvem var din barndomshelt?

- Jeg var svært opptatt av Jimi Hendrix i oppveksten. Jeg husker jeg så ham på TV, i filmen fra Woodstock der han spilte «Star Spangled Banner», og tenkte: «Fy f.., dette er kult!» I ettertid skjønner jeg bedre hvordan han tøyde grenser. En del av det han lagde, er fortsatt helt avantgarde. Og han gjorde det med en veldig overbevisning. Så Jimi Hendrix er en bra barndomshelt. Gi barna Hendrix før Skrillex tar dem.

Hva misliker du mest med deg selv?

(Det klikker i en lighter, lyden av inhalering høres i telefonen.) Du tente en røyk nå?

- Ja, jeg gjorde det. Jeg misliker at jeg røyker, selvsagt. Det er kanskje ikke det jeg misliker mest med meg selv. Ikke at jeg føler meg så perfekt, men jeg prøver å kvitte meg med sånne tanker om at ting er negativt.

Hva er du villig til å gå i 
demonstrasjonstog for?

- Mye! Vi kan starte med oljeboring i Lofoten. Det må ikke skje.

Er det noe du angrer på?

- Ja, masse! Men jeg kan ikke sitte her og angre. Jeg må lære, og gå videre.

Hvem ville du helst stått fast 
i heisen med?

- Min absolutte favorittkomponist, Gyorgy Ligeti. Men han er død. De fleste jeg kunne tenkt meg å stå i heisen med, er døde.