Kjersti Toppe vil ha Stortinget på vannvogna. FOTO: INA INGLINGSTAD

Går for MacGyver

Hun vil ha Stortinget på vannvogna og har fått mange positive tilbakemeldinger for utspillet.

Kjersti 
Toppe (44)

Stortingsrepresent for Senterpartiet

Vil ha Stortinget på vannvogna

 

Du slo i Dagsavisen i går fast at samfunnet er blitt alkoholisert og oppfordret stortingskollegaene til måtehold? Har du fått mange tilbakemeldinger?

- Ja, jeg har fått veldig mange tilbakemeldinger, alle har vært positive. Om noen er negative, har de ikke kontaktet meg. Tilbakemeldingene har kommet fra alle samfunnslag, fra journalister til representanter fra kirka, fra personer i og utenfor partiet, ja til og med fra Arbeiderpartiet.

Har du hørt fra opposisjonen?

- He, he, nei, det har jeg ikke.

Så det er ingen som har ringt for å skjelle deg ut for å være moralist?

- Nei, det er ikke det, kanskje de ikke tør? Terskelen er kanskje større for å ta kontakt for å skjelle ut noen enn for å gi en positiv tilbakemelding? Men jeg blir mye kjefta på også, så det er hyggelig med positive tilbakemeldinger.

Hvilken bok har betydd mest 
for deg?

- Det er vanskelig å nevne en enkelt bok. Den siste boka jeg leste var «Avviklinga av den norske bonden» av Helge Bergo, den gjorde inntrykk.

Hva gjør deg lykkelig?

- At jeg får sovet nok og får være sammen med barna mine.

Hvem var din barndomshelt?

- Nei, si det, hadde jeg noen da?

Per Borten?

- He, he, nei, nei det var vel barndomshelt du spurte etter, ikke politiske forbilder?

Jo, det var vel det.

- Jeg hadde nok ingen barndomshelt, men jeg hadde eldre søsken og besteforeldre som betød mye.

Hva misliker du mest med deg selv?

- Det er mye, men om jeg skal trekke fram noe spesielt som plager meg, er det at jeg sier nei for sjeldent slik at jeg får det litt for kaotisk i hverdagen.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Da tar jeg en høykaloridiett. Så lar jeg arbeid og husarbeid ligge og går meg en lang tur alene på fjellet, selv om jeg ikke har tid.

Hva er du villig til å gå i 
demonstrasjonstog for?

- Jeg har en jobb der jeg har tilgang til å gi mitt syn på saken, jeg har mulighet og posisjon til å påvirke og være meningsytrer. Men jeg kunne for eksempel ha gått i demonstrasjonstog for kvinners rettigheter globalt.

Er det noe du angrer på?

- Det er jo alltid en del ting man kan angre på, og jeg angrer på veldig mye. Men det er småting, ting jeg ikke skulle ha gjort, at jeg prioriterte feil en gang, at jeg jobbet for mye, slike ting. I det store og hele er jeg rimelig godt fornøyd. Jeg har ikke en stor sak som gnager. I hvert fall ikke som jeg kommer på nå.

Hvem ville du helst stått fast 
i heisen med?

- Hva slags spørsmål er det da? Hvem er det som ønsker å stå fast i heisen? Om jeg først skulle bli stående i en heis måtte det ha vært med MacGyver. Han er jo fenomenal, og ville helt sikkert ha fått oss ut. Han ville vært en fin mann å ha med i en heis.

Han var da ganske kjekk også, var han ikke?

- Jo, jeg synes da det, han hadde jo hockeysveis og greier.

espen.rusdal@dagsavisen.no