Gabrielle Leithaug. FOTO: STIAN ANDERSEN

Gabrielle ringer oss

Mener hun ikke helt har forstått omfanget av suksessen med låten «Ring meg».

GABRIELLE 
LEITHAUG (27)

Artist

Gir ut debutalbumet «Mildt sagt» i morgen, spiller på Rockefeller 
9. mars.

Siden det nå er du som ringer, hvor lei er du av sånne «ring meg»-kommentarer?

- Du, det begynner å stagnere etter hvert. Jeg forstår det jo, herregud, jeg synes det bare er festlig at det blir en del av hverdagstalen. At noen tenker på den låten bare de sier «ring meg», det sier litt om hva jeg har oppnådd.

«Ring meg» ble årets mest solgte låt i Norge i fjor, sikkert strømmet ti millioner ganger. Hva hadde du trodd?

- Jeg hadde ingen forventninger, men jeg likte låten veldig godt, og hadde forhåpninger om å få den spilt på radio. Når det skjedde, så var det rett og slett crazy. Jeg tror ikke jeg har forstått omfanget. Jeg hører på konserter at folk kan hele låten bedre enn jeg kan selv. Den kan ikke ignoreres, men har bare truffet umiddelbart, på godt og vondt. Det er jo en elsk eller hat-låt, det kan jeg være helt åpen om.

Vi er ikke vant til å høre sånne poplåter på norsk, for ikke å snakke om bergensk?

- Det var ikke et valg, det bare kom av seg sjøl. Det føltes helt naturlig å få følelsene ned på papiret, uten å oversette dem. Jeg bare handler med hjertet. Det er lettere å få det ut på det språket som man tenker på. Men det er ingen hemmelighet at mange syntes det hørtes uvant ut først.

De fleste unge sangere fra Bergen synger «isje» i stedet for «ikkje». Du skriver det til og med i tekstheftet. Er det blitt sånn nå?

- Det er fordi det er sånn jeg snakker. Jeg er ingen språkekspert, men for meg er det ikke noe ledd mellom det jeg føler, og det som kommer ut.

Mange av sangene på det nye albumet har samme tema som «Ring meg». Er de sanne historier?

- Jeg har jo opplevd dette selv, og også å være den som ikke ringer. Det er vel noe alle kan kjenne seg igjen i. Men på albumet går jeg dypere inn i meg selv. Det er fascinerende hva kjærligheten kan gjøre med folk, du kan miste deg selv, være svak, men den kan også gjøre deg veldig sterk.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

- Jeg leser mange bøker, og blir helt oppslukt. Jeg ble veldig preget av «Tusen strålende soler» av Khaled Hosseini. Den skildrer et undertrykkende kvinnesyn på det groveste, og fikk meg til å gråte. Dessuten er jeg en ekstremt stor fan av Harry Hole-serien.

Hva gjør deg lykkelig?

- Familie og venner, å ha gode mennesker rundt meg. Og drive på med musikken.

Hvem var din barndoms helt?

- Jeg hadde ingen helt i den forstand. Hele rommet mitt var fullt av plakater av Jared Leto, men han var på ingen måte en helt. Bare barndomscrushet.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Jeg føler at jeg skeier ut hele tiden. Kanskje skrur jeg alt av, lar være å sjekke mail og bare lar jobben ligge. Og går inn i meg selv.

Er det noe du angrer på?

- Nei, jeg angrer ikke på noe. Ikke sånn generelt. Alt jeg har gjort, har gjort meg til den jeg er.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

- Enten med en heisreparatør eller en av mine beste venninner, som bor i utlandet, og som jeg får altfor liten tid til å treffe. Hun får meg alltid til å knekke sammen i latter.

geir.rakvaag@dagsavisen.no