Navn i nyhetene

Fra lappjævel til stolt same

Per Heimly lærte seg aldri samisk i oppveksten, da det å være same var noe man skulle skamme seg over. I dag tar han samekofta på – på samefolket dag.

Hvem: Per Heimly (45)

Hva: Kjendisfotograf og 3/4 same. Aktuell med stor samisk fotoutstilling i Harstad med samiske portretter og natur.

Hvorfor: I dag er samenes nasjonaldag.

Først av alt. Lihkku beivviin!

– Takk.

Hvordan var uttalen?

– Jo da. Men du trenger litt mer luft i ordene.

Snakker du samisk?

– Dessverre. Den tida jeg vokste opp i på 70-tallet i ei lita marksamebygd i Nordland, var preget av skam og mindreverdighetskomplekser. Det var mye mobbing og trakassering.

Ble du selv mobbet?

– Jeg har fått slengt etter meg lappjævel og sånn, men det gikk ikke inn på meg. Og da jeg kom i tenårene snudde det. Da ble det sånn, wow, så jævlig kult å ha urbefolkningens blod som brenner i mine årer. Det ble en slags oppvåkning. Og nå er det blitt helt forandret. Folk er stolte av det samiske.

Les også: – Vi er utskrevet fra vårt lands historie

Til og med Ari Behn kan visst påberope seg et samisk gen?

– Ja, det er noe med en ukjent bestefar. Det blir jo flere og flere samer etter hvert som folk sjekker det ut. Du vet, det har alltid vært en same som har hatt en finger med i spillet et eller annet sted i historien.

Hvordan feirer du dagen?

– Først av alt, kofta må på. Før fløy jeg rundt i den mest prangende kofta, en Kautokeino-kofte som faren min kjøpte på 60-tallet, men det ble jo helt feil. Så for fem år siden fikk jeg en riktig kofte fra hjemstedet i julegave fra foreldrene mine. Moren min hadde sydd den, og slitt og plagdes, og faren min hadde laget belte, så den er fra en skikkelig hjemmefabrikk.

Flagger du?

– Nei, jeg har ikke et hjem der jeg har en flaggstang.

Balkongflagg, da?

– Nei, men jeg kunne kanskje kjøpt et lite bordflagg?

Absolutt. Hva spiser du på dagen?

– Nasjonalretten er bidos, en kjøttsuppe med reinsdyrkjøtt. Så får du en gumba som er blodklubb, med reinsdyrtunge og margbein. Og kanskje en potet til.

Les også: – Jeg er ingen bråkmaker

Hvem var din barndoms helt?

– Elvis. Jeg satt foran TV-en fra 1974 til 1989. Vi hadde kun NRK, så jeg fikk med meg mye musikk, politikk og norsk fjernsynsteater.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Hva mener du?

Du vet, gjør noe som ikke er helt hverdagslig og A4?

– Da har jeg skeia ut i 25 år. Så hvis jeg skeier ut må det være å sitte hjemme og se på TV og spise grandis, da er jeg skikkelig crazy. Livet er en fest, og jeg er et smykke, som Ari Behn ville sagt.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Jeg er jævlig dårlig på å huske navn, så jeg går rundt og hilser på de samme folka hele tida. Jeg elsker mennesker, men hver gang må jeg starte på scratch. Og de fleste mennesker har visstnok truffet meg på nachspiel.

Så det kan være flere grunner til at du ikke husker dem, kanskje?

– Mulig. Hehe.

Hva gjør deg lykkelig?

– Lykke er ingen tilstand, men små drypp. Som kyss fra livet. Jeg får sitatsjekk, eller?

Jada. Siste spørsmål. Hvem ville du stått fast i heisen med?

– Jesus. Da kunne han lært meg noen magiske partytriks. Vann til vin, for eksempel, kjekt å kunne hvis man er på en sen fest.

Kommentar: Karasjokket

Mer fra Dagsavisen