Lovise 
Ribe. FOTO: FIAN

Fortsatt ung og lovende

Lovise 
Ribe (31) er daglig leder i FIAN Norge, som arrangerer Verdens Matdag i morgen.

Torsdag er Verdens Matdag. Hva er det?

- Dette er en FN-dag. Et av målene er å styrke solidariteten i kampen mot underernæring og sult. Både i Norge og Internasjonalt bruker vi denne dagen til å markere arbeidet vi gjør i ulike deler av verden. I år fokuserer vi på retten til mat, både fysisk og økonomisk tilgang på mat, kvalitet og næringsinnhold. I morgen kveld vil vi også ha et arrangement på Kulturhuset i samarbeid med Spire og Utviklingsfondet.

Hva er retten til mat?

- Mat som menneskerett innebærer mer enn mange tror. Staten har et ansvar for å tilrettelegge slik at folk kan forsørge seg selv; ha en jobb, dyrke egen mat, og leve et verdig liv. Staten må også respektere og beskytte folks tilgang til mat. Retten til mat innebærer også at maten skal være næringsrik.

Hvor mange er det på verdensbasis som mangler mat?

- Vi anslår at over 800 millioner mennesker sulter i dag. De fleste lider av kronisk underernæring. De kan se friske ut, men mangler nødvendige vitaminer og mineraler, noe som blant annet gir dem et dårligere utgangspunkt for å bekjempe sykdom. FIAN Norge jobber blant annet i India, hvor 2 av 5 barn er underernærte.

Du er ny i jobben som daglig leder i FIAN, for retten til mat. Hva blir dine primæroppgaver?

- FIAN Norges hovedprosjekt er «the right to food in India and Nepal». Vi jobber både med organisasjonsutvikling av andre FIAN avdelinger, og støtter dem i sitt arbeid med konkrete brudd på retten til mat. Vi jobber politisk for å oppnå varige systemendringer.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

- Det er jeg litt usikker på. Den jeg har lest mest er «Beatles» av Lars Saabye Christensen. Jeg slår opp i den når jeg er i dårlig humør, og må minst ha lest den 10 ganger.

Hva gjør deg lykkelig?

- Mennesker rundt meg, som er glad i meg og som bryr seg om meg, gjør meg lykkelig.

Hvem var din barndomshelt?

- Det var definitivt Pippi Langstrømpe. Verdens sterkeste jente. Hun var uredd, og gjorde alt som jeg drømte om som barn. Jeg ville være som henne da jeg var barn.

Hva misliker du mest ved deg selv?

- Jeg er en av de heldige som er relativt fornøyd.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Da spiser jeg ute, selv om jeg ikke har råd. Å skeie ut er et spesielt begrep. Vi har så mange muligheter, så det å skeie ut blir nesten hverdagslig. Andre steder skeier de ut med litt ekstra krydder på risen.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

- Det er ganske mye. Mot diskriminering, brudd på rettigheter, underernæring og sult. Og for retten til mat.

Er det noe du angrer på?

- Jeg har ikke så mye å angre på egentlig. Jeg er fremdeles ung og lovende, så det kommer sikkert etter hvert.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

- Mange sier Siv Jensen, og det tror jeg nesten jeg også må si. Jeg er veldig nysgjerrig på norske myndigheter, og kunne tenke meg å høre forklaringen på at vi ikke anerkjenner at vi har menneskerettslige forpliktelser overfor lokalbefolkningen når vi investerer i utlandet.

tom.vestreng@dagsavisen.no