cc

For travel til å angre

Tone 
Tellevik Dahl (44) leder helse- og sosialkomiteen i Oslo bystyre og er favoritt til å bli ordførerkandidat for Oslo Arbeiderparti.

Du seiler opp som Oslo Arbeiderparti sin fremste kandidat til ordførervervet. I tillegg topper du partiets liste til kommunevalget sammen med Raymond Johansen. Hvordan føles dette?

- Jeg er utrolig stolt, men samtidig veldig ydmyk overfor den prosessen som nå skal gå i partiet. Så blir det eventuelt 22. november jeg kan være kjempefornøyd.

Hva vil bli de viktigste sakene hvis du havner i ordførerstolen?

- Det viktigste for meg blir uansett at Arbeiderpartiet får gjennomført den politikken vi legger fram under valget. Valget handler om politikken, ikke nødvendigvis de personene som sitter i de ulike posisjonene. For meg handler det om at vi får en mer miljøvennlig by hvor innovasjon og nye arbeidsplasser sammen med økt raushet overfor byens innbyggere står i sentrum

Ser du for deg at Arbeiderpartiet vil vinne tilbake bystyremakten ved neste kommunevalg?

- Jeg håper vi vinner hver eneste gang vi går til valg. Nominasjonskomiteen har satt sammen en utrolig spennende liste denne gangen, så jeg har de største forhåpninger om at vi skal kunne klare det nå.

Du har vært aktiv som folkevalgt i Oslo-politikken i 16 år nå. Hvordan har reisen vært?

- Det har vært kjempegøy. Det er et utrolig privilegium å få være med å påvirke utviklingen av bydelen, byen og de ulike tjenestene som vi gir til befolkningen, og kanskje spesielt overfor dem som trenger kommunen mest. Man blir kjent med byen på en unik og spesiell måte, og jeg har fått mulighet til å komme så tett på både tjenester og innbyggere over hele byen. Det jeg nok setter mest pris på, er alle møtene med menneskene som bor i byen.

Hvilken bok har betydd mest 
for deg?

- En bok jeg synes er utrolig god er «Udødeligheten» av Milan Kundera. Den tar jeg fram med jevne mellomrom.

Hva gjør deg lykkelig?

- Samvær med mennesker jeg er glad i.

Hvem var din barndomshelt?

- Jeg hadde mange helter. Jeg synes jo Pippi var utrolig kul da, selv om min politiske helt i barndommen var Gro Harlem Brundtland. Jeg var 11 år da hun ble statsminister og syntes det var fabelaktig at en dame kunne styre landet.

Hva misliker du mest ved deg selv?

- Jeg kan være litt utålmodig noen ganger.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Da tar jeg et glass med bobler.

Hva er du villig til å gå i 
demonstrasjonstog mot?

- Egentlig ganske mye. Det siste demonstrasjonstoget jeg gikk i, var mot reservasjonsretten. Jeg går i tog mot rasisme og generelt alt som handler om dyp urettferdighet.

Er det noe du angrer på?

- Jeg har det for travelt til det, altså. Det får nok bare være som det er.

Hvem ville du helst stått fast
 i heisen med?

- Jeg tror det ville blitt arbeidsminister Robert Eriksson. Diskutert litt hvordan man bedre kan sikre at flere deltar i arbeidslivet gjennom kvalifisering, motivasjon og tilrettelegging, framfor det han prøver å gjøre nå.

frode.nagel.dahl@dagsavisen.no