Navn i nyhetene

– Folk vil ha Marka slik den er

Naturvernerne slåss mot Oslo byråds planer om aktivitetssoner i randsonen til Marka.

Bilde 1 av 2

Gjermund Andersen (59)

Styreleder i Naturvernforbundet i Oslo og Akershus

Hvor mange har skrevet under på oppropet deres mot aktivitetssoner?

– Det er underskriftsaksjoner i flere medier og ikke minst i Marka. Så langt har mer enn 6.000 skrevet under.

Hvorfor er engasjementet så stort?

– Oslofolk elsker Marka, og det er det daglige, uorganiserte friluftslivet og naturgleden som samler oss. Nå er det mange som føler at denne kjerneverdien trues av planer om anlegg og aktiviteter som kan gjøre det mindre trivelig å gå på tur, og lenger å gå for å komme inn i Marka-naturen. Folk vil ha Marka slik den er.

Hvorfor bør byrådet trekke forslaget?

– Fordi forslaget kan benyttes som en undergraving av markalovens beskyttelse av det uorganiserte friluftslivet og naturopplevelse i nærmarka. Og selv om byrådet ikke har noen konkrete planer om anlegg akkurat nå, frykter vi at sonene på sikt kan bli en brekkstang for uønskede inngrep.

Miljøbyråd Guri Melby (V) sier til Dagsavisen at det ikke handler om å flytte idrettsanlegg, men om å legge til rette for aktiviteter egnet i Marka, slik som sykling og fotturer. Er ikke det greit?

– Jo, og alt hun sier at de ønsker, kan gjennomføres etter markaloven. Hva skal vi da med egne aktivitetssoner? Og hva husker politikerne om 10-15 år av hva deres forgjengere sa i valgkampen i 2015? Arealsonene kommer som juridisk bindende regler som vil bli forvaltet av stadig nye politikere som ikke vil føle seg bundet av disse valgløftene.

En mor sier til Dagsavisen at barn i ytre by trenger flere aktivitetstilbud. Unner du ikke disse barna det?

– Selvsagt gjør jeg det, og naturen er suveren på den måten! Barna trenger ikke lekeland og anlegg for å være i aktivitet. Desto mer de er ute i skauen, desto mer finner de på, helt av seg selv. Vi er i ferd med å organisere bort barndommen.

LES OGSÅ: – Barn og ungdom trenger tilbud der de bor

En som bor i randsonen sier at hun er «særdeles bekymret» for aktivitetssonene. Har hun grunn til det?

– Ja. Byråd for byutvikling (Bård Folke Fredriksen fra Høyre) har tidligere ytret ønske om en oppmykning av markagrensa for å få plass til flere anlegg. Det er ikke lenger en del av framlegget, men aktivitetssonene er inntegnet med meters nøyaktighet på kartene, uten noen naturlig avgrensning. Hva er det de planlegger, for eksempel i Grefsenkollen, på Hestejordene og ved Nøklevann som gjør at de trenger så detaljerte kart? Og hvorfor får vi ikke vite om det før valget?

LES OGSÅ: Bråk om fred og ro

Hva gjør deg lykkelig?

– En tur i eventyrskogene med familie eller gode venner.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Det meste innenfor naturvern. Vi overforbruker klodens ressurser. Av aktuelle saker nå er dumping av gruveavfall i Førdefjorden og Repparfjorden. Det må stanses!

Hvem ville du stått fast i heisen med?

– En som sitter sentralt i planleggingen av nye anlegg i nærmarka, så jeg kunne fått vite hva som virkelig er på gang, og som vi ikke får vite før etter valget.

For deg med ♥ for Oslo: Sjekk våre nye Oslo-sider her!

Mer fra Dagsavisen