Foto: Helle Gannestad

Fly forbanna i Finnmark

– Finnmark har vært et selvstendig fylke, på størrelse med Danmark. Nå flyttes politisk og administrativ ledelse og alle de tyngste funksjonene fra Finnmark til Troms.

Hvem: Helga Pedersen (45)

Hva: Leder av Tana Arbeiderparti, samt lærer og sauebonde.

Aktuell: Har reagert sterkt på sammenslåingen av Troms og Finnmark.
 

Du har uttalt at realiteten med avtalen om fylkessammenslåing er at Finnmark blir avviklet som demokratisk arena. Hvilket belegg har du for å si dette?

– Dette er bare en konstatering av fakta. Finnmark har vært et selvstendig fylke, på størrelse med Danmark, som har hatt ansvar for egen næringsutvikling og videregående opplæring for å nevne noe. Nå flyttes politisk og administrativ ledelse og alle de tyngste funksjonene fra Finnmark til Troms.

Men dette har også fylkespolitikere fra Finnmark gått med på.

– Selv sier de at dette var det beste de kunne få til med forhandlingsutgangspunktet de hadde. Jeg forstår godt det presset våre fylkespolitikere har følt på. Høyre og Frp har tredd et tvangsvedtak over hodet på dem. Før valget var statsminister Erna Solberg på besøk i Finnmark og lovet en balansert løsning når fylkene nå skulle slås sammen, og at Vadsø skulle tas hensyn til. Men nå har regjeringen abdisert fullstendig.

Du har også tidligere sagt at det er regjeringen som har vedtatt denne tvangssammenslåingen, men det er jo strengt tatt Stortinget som har vedtatt den.

– Ja, formelt er det Stortinget som vedtatt sammenslåingen. Men det vedtaket har Høyre og Frp stått spissen for sammen med Venstre og KrF. Regjeringen har uansett ansvar for å gjennomføre Stortingets vedtak. Det ansvaret opplever jeg ikke at kommunal- og moderniseringsminister Mæland tar.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Hva må skje nå, etter din mening?

– Det første som må gjøres er at fylkestinget til Finnmark må si nei til denne avtalen. Så er det på tide at kommunalministeren stilles til ansvar og bidrar til en balansert løsning både når det gjelder makt og arbeidsplasser, slik statsministeren lovte i valgkampen.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Nancy Drew. Jeg leste veldig mye Frøken Detektiv i barndommen, og det ga meg en enorm leseglede.

Hva gjør deg lykkelig?

– Det er å stå opp tidlig, drikke kaffe og kose med katta og jentene mine, når de står opp.

Hvem var din barndomshelt?

– Farmor. Hun var en meget tøff dame. Hun opplevde krigen, og vokste opp i annen og tøffere tid.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Jeg er veldig kveldstrøtt. Jeg er et A-menneske, og det er et sosialt handikapp.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Da drikker jeg vin, spiser smågodt eller ser på TV-serier. Gjerne i kombinasjon. Akkurat nå ser jeg på «Better Things», som er en serie om en kvinnelig skuespiller som er alenemor og forsøker å gjøre det stort i Hollywood.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Sammenslåing av Troms og Finnmark

Er det noe du angrer på?

– Ja, massevis. Men jeg prøver å fortrenge det.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Kanskje noen av venninnene mine, som jeg har lyst til å se mer til.