Navn i nyhetene

Flink til å utsette ting

Kaffekjenner Tim Wendelboe blir glad av en god kopp kaffe.

Tim Wendelboe (34)
Kaffekjenner
Hoveddommer i NM i aeropress i helgen

Første norgesmesterskap i aeropress. Forklar, forklar.

- Vi har hatt aeropress-konkurranser tidligere, første gang i 2008. Faktisk et VM, med riktignok bare norske deltakere. Vi hadde det fordi vi ønsket blest om dette, og nå arrangeres det konkurranser over hele verden. Aeropress er en plastdings, som ser ut som en forvokst sprøyte, med et filter i enden, hvor kaffen presses gjennom. En perfekt greie for kaffejunkier.

Hvordan fungerer poenggivning i kaffebrygging?

- Denne konkurransen har egentlig få regler. Deltakerne har åtte minutter på å brygge en kopp, som de setter navnet sitt på undersiden av. Så skal dommerne smake, og peke ut den de synes er best.

Opplever du kommentarer som «snobberi» og «jåleri»?

- Absolutt. Men det er helt fint. Ikke alle er like opptatt av å bruke tid på å lage gode smaksopplevelser, enten det gjelder mat eller kaffe. Jeg synes det er kjempegøy, og jeg liker rett og slett ikke dårlig kaffe.

Hva gjør en riktig god kopp kaffe med deg?

- Den får meg til å bli glad. Jeg blir alltid skuffet, hvis jeg prøver og ikke får det til. Stort sett går det bra, og jeg får lett tak i de riktige råvarene. Jeg er veldig glad i kenyansk kaffe. Og etiopisk kaffe. Jeg liker variasjon.

Hvordan er nivået på norske kaffebryggere?

- Det generelle nivået er bra. Selv på mange av kjedestedene får man bra kaffe i dag.

21 år gammel japansk whisky i premiepotten? Hva er koblinga kaffe og japansk whisky?

- Gjennom lang tid har vi bygd opp nære relasjoner til kaffebryggere i Japan. Det er en norsk kaffebar i Tokyo som heter «Fuglen», som vi har tette bånd til. Det er ikke mer komplisert enn så.

Hvilken bok har betydd mest 
for deg?

- Det var et vanskelig spørsmål. Som kaffekjenner er det boken «Espresso Professional Technique», skrevet av David Schomer. På det litterære plan, barneboken «Gummi-Tarzan», som jeg syntes var veldig bra da jeg var liten.

Hva gjør deg lykkelig?

- God mat, godt drikke og godt selskap. Og selvfølgelig en god kaffe til slutt. Samt å nå de målene jeg setter meg.

Hvem var din barndomshelt?

- Jeg har ingen spesiell, men i tenårene, og også i dag, så jeg opp til onkelen min, musikeren Jens Wendelboe. Michael Jackson var også et idol.

Hva misliker du mest ved deg selv?

- Er egentlig ganske fornøyd med meg selv. Skal jeg peke på noe, er det at jeg er ganske flink til å utsette ting. Det skulle jeg gjerne forandret på.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Da drar jeg til favorittbyen København og spiser på gode restauranter.

Hva er du villig til å gå i 
demonstrasjonstog mot?

- Har aldri gått i et demonstrasjonstog, men kunne demonstrert mot urettferdighet.

Er det noe du angrer på?

- Har vært litt sleivete i kjeften. Jeg holdt et foredrag for et par år siden, hvor jeg dro en vits som ikke var akseptabel.

Hvem ville du helst stått fast 
i heisen med?

- Akkurat nå ville jeg stått i heisen med Obama og Putin. Fått de til å bli venner, løse Krimgåten og andre verdensproblemer.

tom.vestreng@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen