Mette Øinæs Habberstad. FOTO: TURISTFORENINGEN

Fjell og skog venter!

Mette Øinæs Habberstad (36) i Turistforeningen har mange tips til hva du kan gjøre i vinterferien.

Mette Øinæs Habberstad (36)
Kommunikasjonssjef i Turistforeningen
Vinterferien har begynt for mange elever

Vinterferien har startet for mange barn i Norge. Har du noen tips for dem som ennå ikke har lagt planer, men som vil ha en aktiv ferie - enten nær Oslo eller på fjellet?

- Det er masse snø mange steder, også i Oslo-marka! Kobberhaughytta melder om flotte forhold innover, det er bare å sette seg på T-banen og komme seg innover. Kobberhaughytta holder for øvrig åpent for overnatting, hvis man vil ha en miniferie i marka. Jeg anbefaler ellers å ta med mat ut og lage bål! Ta med barna på måneskinnstur på kvelden, eller ta med hodelykt. Eller ta med en presenning ut på tur og ak på den, det er veldig gøy! Hvis man vil reise lenger av gårde, er det mange hytter som holder åpent: Svukuriset i Femundsmarka, Fondsbu i Jotunheimen, Preikestolhytta, og også Gjevilvasshytta i Trollheimen. Eller man kan ta Bergensbanen til Hallingskeid. Ellers er det ubetjente hytter man kan gå til mange steder, både i Oslomarka og på fjellet. Jeg anbefaler www.ut.no for å finne tips og informasjon om hytter man kan dra til.

Det har vært mildvær og slaps på Østlandet i det siste, og før det bare en kort periode med snø. Har dere merket større pågang enn ellers av folk som vil til fjells i år?

- Ja, det er stor interesse for det, og det veldig mye snø på fjellet. Det er mange som vil ut og opp!

Hvilke av deres tilbud er ekstra populære denne perioden av året?

- Vi har del vinterferietilbud for familier, hvor de kan booke seg inn på hytter, og dessuten arrangerer vi flere fellesturer man kan være med på. Det er populært.

Og det er fortsatt mulig å få en rimelig ferie på fjellet for dem som nå ønsker seg litt vekk fra byen?

- Absolutt!

Hvilken bok har betydd mest for deg?

- Det er mange bøker, men da jeg var liten, leste jeg mye Pippi, det betydde mye for meg. Senere fikk jeg «La den rette komme inn», den har betydd mye for meg fordi jeg fikk den av min mann i starten av forholdet.

Hva gjør deg lykkelig?

- Å være på tur, å være ute i naturen og kjenne på å være liten i store omgivelser. Jeg har to fadderbarn jeg er mye sammen med. En dag jeg hentet dem i barnehagen. sa 5-åringen: «Tante, kan vi gå tur i kveld, vær så snill?» Da ble jeg glad!

Hvem var din barndomshelt?

- Pippi.

Hva misliker du mest ved deg selv?

- Jeg kan være litt distré.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Spiser altfor mye lakris.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

- For at vi skal ta godt vare på den norske naturen. Jeg kunne demonstrert mot forsøksordningen om motorisert ferdsel, hvor det åpnes for fornøyelseskjøring for skuter på fjellet.

Er det noe du angrer på?

- Nei, det bruke jeg ikke energi på.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

- Erna Solberg. Jeg ville prøvd å snakke om at vi trenger politikere som skjønner og ser verdien av friluftsliv, og som vil legge mer penger av til forebyggende helse i stedet for å reparere. Sju av ti personer som er inaktive kunne tenke seg å bevege seg mer.

asne.gullikstad@dagsavisen.no