Ferdig som ordfører

Os kommune var lenge Frps utstillingsvindu, og Terje Søviknes var mannen som ledet Os. Nå er det slutt.

Terje Søviknes (Frp) er ferdig som ordfører. Ap, Sp, MDG og KrF fikk med seg SV som støtteparti og skal styre den nye storkommunen Bjørnafjorden i Vestland fylke.

Os og Fusa blir slått sammen til Bjørnafjorden kommune 1. januar. Frp fikk flest stemmer i valget, men du får likevel ikke lede den nye storkommunen. Hva er din forklaring på at de andre partiene ikke vil ha deg som ordfører?

– Det var flere partier som kjørte en valgkamp der målet var å få til et politisk skifte. Frp og Høyre har sittet med flertall i 20 år, og jeg har vært ordfører i samtlige, bortsett fra de to årene jeg var olje- og energiminister. Å få et skifte for skiftets skyld, har vært litt av melodien. Det ble vanskelig å innlede et samarbeid med andre partier når vi manglet ett mandat.

Hvordan kjennes det å være ferdig som ordfører?

– Jeg er selvfølgelig skuffet på egne vegne, men først og fremst er jeg skuffet på vegne av alle velgerne som stemte på Frp. Jeg er også litt urolig for oppstarten til den nye Bjørnafjorden kommune. Basert på informasjonen som vi har fått, er fire partier enige om en plattform. Disse partiene skal inngå et valgteknisk samarbeid med SV. Slik vi forstår det, er det ikke flertall for plattformen. Jeg frykter at det vil gå ut over handlekraften til de som skal styre den første, viktige fireårsperioden til den nye kommunen, der to store organisasjoner skal slås sammen én.

Os har vært utstillingsvinduet til Frp. Hva betyr det for partiet at dere mister makta i den viktigste bastionen?

– Vi fikk fornyet tillit fra velgerne i fem perioder, og vi har vist at vi kan ta ansvar og styre når vi får muligheten. I to andre viktige Frp-kommuner, Mandal og Ullensaker, har vi nå opplevd det samme: Vi ble største parti, men får likevel et flertall mot oss. Det er klart det setter oss tilbake når vi mister frontkommunene.

Les også dette intervjuet med Terje Søviknes: – Det er greit å tjene penger her i landet. Det må også gjelde i velferden

Hva er din forklaring på at Frp gjorde et dårlig kommunevalg?

– Vi har nok merket en viss regjeringsslitasje. Det er det ingen tvil om. Bompengesaken gjorde at vi fikk mindre fokus på andre viktige saker, som eldreomsorg, integreringspolitikk og eiendomsskatt.

Kranglingen mellom Venstre og Frp ser ikke ut til å ta slutt. Abid Raja (V) mener Frp sprer «brun propaganda». Hvordan reagerte du på det utspillet?

– Jeg har alltid hatt en god dialog med Raja, men dette utspillet syntes jeg var direkte ufint. Jeg mener generelt at vi ikke skal karakterisere hverandre, men konsentrere oss om de politiske saker.

Din partikollega Per-Willy Amundsen mener Frp må avslutte samarbeidet med Venstre. Hva mener du?

– Jeg diskuterer ikke politiske veivalg i pressen. Det tar jeg internt i partiet.

Les også: Rajas «brun propaganda»-utspill følges opp i Frp

Hva skal du gjøre nå?

– Jeg vet ikke ennå. På grunn av sammenslåingen av Os og Fusa til én storkommune, blir jeg sittende som fungerende ordfører fram til 1. januar 2020.

Er målet ditt å komme tilbake som ordfører?

– Jeg har ikke satt meg det som mål ennå. Men jeg har bevist tidligere at det er mulig å komme tilbake og at jeg har stayerevne. Jeg blir trigget av konkurranse, og jeg er sikker på at Frp kommer til å kjempe om å få ordføreren i 2023.

Over til de faste spørsmålene: Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Da skal jeg svare noe helt crazy: Hardyguttene. Jeg slet fryktelig med dysleksi på skolen. En sommer tvang en onkel meg til å lese en bok med Hardyguttene. Jeg leste flere, og da jeg kom tilbake til skolen etter ferien, hadde jeg knekt lesekoden. Lærerne skjønte ingenting.

Hva gjør deg lykkelig?

– De helt nære ting, som en herlig, god middag med familien.

Hvem var din barndomshelt?

– Min ungdomshelt var Carl I. Hagen. Det var han som fikk meg til å begynne med politikk. Vi har fortsatt en god dialog.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Jeg er til tider ekstremt detaljorientert – litt kontrollfrik.

Les også: Dette partiet speiler befolkningen mest mulig «korrekt» 

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Nedlegging av oljebransjen.

Er det noe du angrer på?

– Ja, det er alltid noe man angrer på gjennom et langt liv. Det er klart jeg skulle vært hendelsen i 2001 foruten.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Bruce Springsteen, mitt største idol i musikkverdenen. Han er arbeiderklassemann og langt fra noen Frp-politiker, men jeg tror vi kunne fått en interessant samtale. Jeg identifiserer meg med hans musikk.