Navn i nyhetene

Får ikke drahjelp av Jens

- Statsbudsjettet innfrir dessverre våre lave forventninger. Regjeringen følger opp hva den tidligere har lovt, men gjør ikke nok til å stoppe utslippsveksten, mener den nye daglige lederen i miljøstiftelsen Zero.

Marius Holm (37)

Daglig leder i miljøstiftelsen Zero

Er nettopp blitt ansatt

Gratulerer med ny jobb. Du etterfølger Einar Håndlykken som gikk til fotballklubben Odd Grenland. Er du også opptatt av fotball?

- Nei, ikke av toppfotball, men jeg er fotballtrener for «Gutter 03 Årvoll», og det er noe som engasjerer meg.

Hva blir din viktigste jobb i Zero?

- Å sørge for at vi får gjennomslag for de løsningene vi mener trengs for å stoppe farlige klimaendringer. Det viktigste i så måte er mer bruk av utslippsfri og fornybar energi, og å bli kvitt utslipp av klimagasser.

Er Zero en stor og tung nok organisasjon til å gjøre en forskjell?

- Ja, vi gjør allerede en forskjell. Vi er 30 kompetente folk som produserer input til beslutningstakerne om hvordan de kan løse klimautfordringene vi står overfor, og vi oppnår resultater. Men det er ikke lett. Dere i media skriver for eksempel mye mindre om klima nå enn for fem år siden, selv om problemene er blitt verre.

Hvordan finansieres aktiviteten deres?

- Vi er finansiert av norsk næringsliv og enkeltprosjekter får støtte fra offentlige instanser. Men det er ikke noe problem. Næringslivet er ikke bare en del av problemet, men også en del av løsningen. Veldig store deler av næringslivet er klar for å ta de nødvendige investeringene.

Sett i lys av det nylig framlagte statsbudsjettet, hvordan ser du på mulighetene for å få redusert de norske utslippene av klimagasser?

- Statsbudsjettet innfrir dessverre våre lave forventninger. Regjeringen følger opp hva den tidligere har lovt, men gjør ikke nok til å stoppe utslippsveksten. Utslippene burde ha gått kraftig ned allerede fra 2020, men dessverre er ikke dagens politikk lagt opp slik at man kan nå målene om 20 prosent kutt innenlands, så fort.

Hvilken bok har betydd mest 
for deg?

- En av de morsomste bøkene jeg har lest er «Grand Manila» av Kjartan Fløgstad, en veldig god bok som beskriver utviklingen av det moderne Norge sett fra Sauda.

Hva gjør deg lykkelig?

- Det å være på hytta mi i Jotunheimen med familien eller på tur i skjærgården i Skagerrak, eller når jeg i jobbsammenheng får resultater og ser at gode løsninger vinner fram.

Hvem var din barndomshelt?

- Tja... Jeg tror ikke at jeg hadde noen.

Hva misliker du mest med deg selv?

- Kanskje det at jeg er et rotehue.

Hva gjør du når du skeier ut?

- I mitt liv er tid en knapphetsfaktor, så når jeg skeier ut setter jeg av tid til å gjøre hyggelige ting med venner og familie.

Hva er du villig til å gå i 
demonstrasjonstog for?

- Veldig mye, men jeg er ikke sikker på om det er den viktigste og mest effektive måten å få gjennomslag på. Derfor jobber vi i Zero på en annen måte. Vi finner løsninger og overbeviser beslutningstakerne om at dette er veien å gå.

Er det noe du angrer på?

- Ikke som jeg kommer på.

Hvem ville du helst stått fast 
i heisen med?

- Det måtte ha vært med en av verdens største investorer som jeg kunne ha fortalt om alle de fantastiske mulighetene som ligger i fornybar energi og fornybare klimateknologier, som blir vinnerne i framtidas marked.

Mer fra Dagsavisen