Nils Øveraas. FOTO: DNT

Fantastisk vinter på fjellet

Nils Øveraas (55) er generalsekretær i Den Norske Turistforening og snart er det påske og pågang på DNTs hytter.

Den Norske Turistforenings melder om en økning på 7,4 prosent de siste fem årene på overnattinger i hyttene deres. Hva kommer det av?

- Det er helt tydelig at folk gjerne vil ha en aktiv ferie, der naturopplevelser står i sentrum, og vår organisasjon har blitt god på å lage tilbud for de ulike behovene folk har i ferien sin. Vi organiserer mange fellesturer, det er mange som synes det er sosialt og trygt å gå fra hytte-til-hytte med en erfaren turleder. Andre vil gjerne gå på toppturer eller lære mer om skred og sikkerhet. I tillegg er det mange som foretrekker å ligge fast på ett sted over flere dager, og da har våre hytter som Finse, Rondvassbu, Haukeliseter, Preikestolen og flere til egne aktivitetsledere som skaper mye moro for barnefamilier.

Det er sen påske og vår for lengst i byen. Blir det mindre trykk enn normalt i fjellet i påsken i år?

- Det er fantastiske forhold i fjellet nå, så det er virkelig ingen grunn til å pakke vekk skiene. Våre hytter rapporterer om god pågang av folk som lurer på om det er ledige senger igjen, og det er det. I og med at vinteren forsvant ganske tidlig i lavlandet regner vi med at det er mange som gjerne vil oppsøke de flotte forholdene og utnytte lange lyse dager til fjells. og det gjør de lurt i, mange av de flotteste skiturene mine har jeg hatt i april og mai!

Hvor er de beste vinterforholdene nå?

- Både fra Dovre, Jotunheimen, Rondane, Hardangervidda, Huldreheimen/Gausdal vestfjell og Skarvheimen rapporteres det om opp til tre meter snø og gode forhold. Flere steder må de ut og stikke løypene på nytt da kvistene som har blitt satt ut nesten har snødd ned.

Hva er deres beste tips for påsken for folk som ennå ikke har bestemt seg for hva de skal?

- Ta turen til fjells! Det er fortsatt mulig å bli med på en av våre fellesturer, sjekk turistforeningen.no for tips og på ut.no ligger det over 4000 turforslag, i tillegg til et eget kart som viser snøforholdene. For barnefamilier så kan Liomseter turisthytte i Gausdal vestfjell være et flott alternativ - terrenget er barnevennlig og det er masse snø. Vi setter opp egne busser fra Oslo til Gjendesheim - og det er et supert utgangspunkt både for dem som vil gå fra hytte-til-hytte inn i Jotunheimen. Ellers er jo Hardangervidda på langs en klassiker. Selv feirer jeg påsken i Rondane.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

- «Den fjerde nattevakt» av Johan Falkberget

Hva gjør deg lykkelig?

- Veldig mye. Jeg er stort sett i godt lune. Som tursjef kan jeg anbefale en tur ut i det fri med gode venner. Da er man alltid lykkelig. En god kulturopplevelse er heller ikke å forakte.

Hvem var din barndomshelt?

- Neil Armstrong.

Hva misliker du mest ved deg selv?

- Livet er for kort til å bruke tid på å mislike ting.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Spiser uante mengder med dessert.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

- Jeg er i utgangspunktet ingen demonstrant, men et tog til forsvar for demokratiet hadde jeg nok stilt opp i.

Er det noe du angrer på?

- I grunn ikke. Jeg konsentrerer meg om å se nye muligheter.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

- Ylvis - så hadde tida gått fort til vi kom oss ut.

asne.gullikstad@dagsavisen.no