Wenche Evertsen. FOTO: LARS-EINAR PETTERSON/SATS

Fant talentet sent i livet

Wenche 
Evertsen (46) er administrerende direktør i treningskjeden SATS og merker nå stor pågang av treningsivrige etter jula.

Jula er over og vi er inne i et nytt år og mange har trening som nyttårsforsett. Hvordan merker dere treningsiveren?

- Vi merker først og fremst at besøket tar seg opp. Januar er den viktigste måneden for oss, og 20 prosent av alle nye medlemmer kommer da. Det at det har vært en dårlig vinter så langt er også bra for oss. Det er mange grunner for at folk vil trene. Det være seg å gå ned i vekt, komme i bedre form, få bedre overskudd, eller trene for å gjennomføre et arrangement som Birken eller Vasaloppet.

Mange er ivrige de første månedene og så blir de støttemedlemmer. Hva skal til for å holde på dem og få dem til å fortsette å trene?

- Det er viktig å få til en best mulig start. De aller fleste er ikke selvgående og trenger hjelp gjennom et riktig introduksjonsprogram. Forskning viser at man trenger åtte til 10 uker før man kan si at man har fått endret vanene. Det gjelder å legge seg på et riktig ambisjonsnivå og passe på å ikke bli altfor ivrig.

Hvor mye må man trene for at det skal få noen effekt på form/vekt?

- Et par ganger i uken holder i massevis. Det offentlige anbefaler minst 30 minutter fysisk aktivitet hver dag, men alt er bedre enn ingenting.

Hva blir årets treningstrend?

- Det som har vært mye «in» den siste tida, har dreid seg om funksjonell styrke hvor man bruker egen kroppsvekt i stedet for å løfte vekter. De tøffe, harde, korte og effektive timene har også slått an, samt motstykket - som yoga og pilates. Folk vil gjerne ha begge deler.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

- Jeg er en type som leser mye, men som glemmer fort. Jeg har en egen notatbok hvor jeg noterer ting som jeg ønsker å ta med meg i hverdagen. Den boken har betydd og betyr mest for meg.

Hva gjør deg lykkelig?

- Det må være en skitur en tidlig morgen. Gjerne ved hytta på Sjusjøen. I minus fem og strålende sol.

Hvem var din barndomshelt?

- I barndommen vat jeg veldig fascinert av bøkene om Nancy Drew. Frøken Detektiv var en liten helt for meg fordi hun alltid klarte å løse et mysterium.

Hva misliker du mest ved deg selv?

- Det var et utrolig vanskelig spørsmål, og jeg kan ikke si at det er noe spesielt. Det eneste må være at jeg har en skade i beinet som hindrer meg i å løpe.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Da spiser jeg en hel haug med godterier. Det er viktig å skeie ut en gang i blant. Jeg lever etter prinsippet «alt med måte», men noen ganger drar jeg til litt ekstra.

Hva er du villig til å gå i 
demonstrasjonstog mot?

- Jeg er ikke typen som veldig lett engasjerer meg i alt mulig. Men etter at jeg ble mor er jeg blitt ekstra sårbar i saker som omhandler vold og urett mot barn.

Er det noe du angrer på?

- Vanskelig å si. Synes jeg har levd et bra liv. Men jeg startet på en sykkelkarriere i 30-årene og gjorde det bra fort. Skulle ønske hadde jeg startet tidligere. Jeg fant nok talentet mitt sent i livet.

Hvem ville du helst stått fast 
i heisen med?

- Gjerne med svigerfar, som er den flinkeste handyman jeg vet om. Han ville fått oss ut.

tom.vestreng@dagsavisen.no