Siri 
Pettersen. FOTO: LARS MYHREN HOLAND

Fant magisk portal

Forfatter og designer Siri 
Pettersen (41) er nominert til Bokhandlerprisen 2013 for debutboka «Odinsbarn».

Du har fått gode kritikker og er nå nominert til Bokhandlerprisen for «Ravneringene 1: Odinsbarn», hvordan føles det?

- Surrealistisk. Det har visst aldri vært nominert en fantasybok til denne prisen før. Fantasy er en sjanger som har gått litt under den litterære radaren, av både gode og dårlige grunner. Så dette er fantastisk artig, og veldig motiverende, nå som jeg skal sette meg og skrive bok nummer to.

Hovedpersonen din Hirka kan leses som et motstykke til kvinneskikkelsene i amerikansk fantasylitteratur?

- Mye i «Odinsbarn» er stikk motsatt av annen fantasy, uten at jeg bevisst gikk inn for det. Jeg vil lese om interessante karakterer, kvinnene i fantasy-serier er ofte ikke det. Selv i sine egne fortellinger blir de bipersoner. Hovedpersonen i «Twilight» gjør ingenting, hun ligger bare i fosterstilling og gråter fordi helten har forlatt henne. Sånt blir jeg matt av.

«Vikings» på TV, «Gåten Ragnarok» på kino, din og flere andre nye norske bøker: Mange i populærkulturen henter inspirasjon fra norrøn mytologi, hvorfor skjer dette nå?

- Dette har pågått en god stund - for eksempel er Tolkien proppfull av norrøne referanser. Andre forfattere og filmskapere har boltret seg med norrøn mytologi lenge. Men vi har ikke gjort det selv, vi er nordmenn, vi er beskjedne, vi har ikke løftet fram verdien i det vi har.

Hvilken bok har betydd mest 
for deg?

- Astrid Lindgrens «Aller kjæreste søster». Den slutter med at en portal til en magisk verden blir borte fordi hovedpersonen får en valp. Det var en sånn politisk korrekt greie som gjorde meg opprørt som åtte-åring. Helt siden den gangen har jeg lett etter den magiske portalen, i protest.

Har du funnet den magiske 
portalen nå?

- Ja! Ikke den ordentlige, men bøker er en magisk portal. Når jeg skriver historier, kan jeg oppholde meg i en magisk verden hver dag. Det er et privilegium.

Hva gjør deg lykkelig?

- I fem minutter: En ny notisbok fra Paperblanks. I 15 minutter: En cappuccino fra Supreme Roastworks. I to timer: En god film. I 23 år: Samboeren min

Hvem var din barndomshelt?

- Magica fra Tryll. Hun var den eneste i Donald Duck som hadde et mål. Hun var intelligent, handlekraftig, mørk og mystisk. Jeg syntes alltid det var feil at hun skulle være skurken.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Jeg forstår ikke begrepet. Jeg gjør stort sett det jeg har lyst til. Jeg eier ikke hemninger, jeg skeier ut hele tida. Men det skjønte jeg først da jeg fikk dette spørsmålet, pinlig nok.

Hva er du villig til å gå i 
demonstrasjonstog mot?

- Mye. Sist gikk jeg i tog mot Monsantos patentering av liv. I min ungdom, mot WHO, IMF, angrepskrig i Irak, og 7-11 på Bakklandet i Trondheim.

Er det noe du angrer på?

- Jeg begynner å angre på at jeg ikke skrev denne boka for 20 år siden. Jeg har hatt den i skuffen hele tida, hadde jeg visst hvor bra det ville gått, hadde jeg jobbet fortere.

Hvem ville du helst stått fast 
i heisen med?

- Det står mellom Benedict Cumberbatch og David Attenborough. Siden jeg ikke er singel, får jeg vel si Attenborough.

bernt.erik.pedersen@dagsavisen.no