Navn i nyhetene

– Etisk mote er mulig

Sigmund Hegstad (31) gründer og dansekunstner

Driver klesmerket Fair & Square, med fokus på etisk mote. Har bygd egen fabrikk i Kina.

Når startet du klesmerket Fair & Square?

– Planene ble til høsten 2015 og i mai 2016 hadde vi crowdfunding hvor ca. 1000 mennesker støttet ved å forhåndsbestille T-skjorter. Da hadde vi allerede bygd opp en Facebook-side med 11.000 følgere.

Og så har dere startet en egen fabrikk i Kina, som følger en tilnæremt norsk arbeidsmiljølov?

– Ja, i tekstilbransjen er man avhengig av å ha en viss størrelse på produksjonen dersom man skal kunne oppnå en fornuftig pris. Skulle vi gjøre det og samtidig ha kontroll på produksjonsforholdene valgte vi å bygge en egen fabrikk.

Det må være vanskelig å få til siden få andre gjør det?

– Nei, og det er vårt poeng. Dette egentlig er veldig enkelt og handler om å hvordan pengene blir fordelt. Hos oss går en større andel av overskuddet til de som produserer varen enn det som er vanlig i den mer tradisjonelle forretningsmodellen som store deler av klesindustrien baserer seg på.

Du snakker selv kinesisk, er du vokst opp i Kina?

– Nei. jeg har bare alltid vært enormt interessert i Kina, kinesisk språk og kultur og jeg har mange kinesiske venner. men forretningsmessig er det ikke så spesielt, alle kan leie seg folk som snakker språket.

Dere produserer klær som ikke koster så mye, hvordan klarer dere det og samtidig tjene penger?

– Det er ikke vanskelig i det hele tatt, og handler kun om vilje til å se annerledes på produksjonen og å lage klær folk vil ha. Vi kommer for eksempel aldri til å satse på høye lederlønninger, eller at eierne skal få ta ut store overskudd, men isteden fordele pengene på dem som faktisk produserer varen. Og kolleksjonen vår består av praktiske basisplagg som vi vet norske forbrukere kjøper.

Så det hjelper ikke å produsere etisk dersom klærne ikke selger?

– Skal du drive bærekraftig og opprettholde arbeidsplassene må man også tilby varer som tilfredsstiller den egoistiske siden i oss når vi vil kjøpe noe.

Hvor mange er ansatt i fabrikken i Kina, og hva slags arbeidsdag har de?

– I dag er det 14 ansatte, de har 371/2-timers arbeidsuke, og selvsagt sykelønns- og permisjonsordninger slik norske arbeidere har. jeg tror de er spesielt fornøyde med å ha en arbeidsdag da de kan slippe å være migrantarbeider, men kan bo hjemme, og opprettholdt et normalt familieliv ved siden av å jobbe. Å kunne hjelpe ungene sine med lekser, spise ordentlig, slike ting vi ofte tar for gitt.

Produserer dere for andre designere?

– Ja, vi produserer nå for Frøken Dianas Salonger.

Alle de store kleskjedene sier i dag at de ønsker å produsere mer etisk, men får det ikke til. Dere har tilbudt å hjelpe, har mange tatt kontakt?

– Ingen. Og det til tross for at dette er veldig enkelt. Mange av de store kjedene sier det er så komplisert, men det handler kun om en ting, nemlig viljen – hos beslutningstakerne i selskapene. Hvis H & M ga meg fullmakt til å gjøre om på forretningsmodellen deres, kan jeg garantere at vi hadde fått til en fullstendig omveltning i løpet av fem år.

Seriøst?

– Ja. Når jeg, en ballettdanser uten erfaring fra klesbransjen kan få til dette på ett par år kan alle få det til. Det som er mest vanskelig med å produsere klær er å lage design folk vil kjøpe. Der innehar kjedene all mulig kompetanse. Når det gjelder det økonomiske så er det ikke vanskelig i det hele tatt. men det betyr altså at eiere må være innstilte på å tjene mindre.

Men hele klesindustrien vil på ett eller annet tidspunkt bli tvunget til å ta etiske valg?

– Nøyaktig hva slags tidsskala det er snakk om er vanskelig å si, det handler til sjuende og sist hva forbrukere ønsker å kjøpe. Men en gang i framtida vil nok dagens kleskjeder gå samme skjebne i møte som Kodak ved å sitte fastlåst i ideen om egen profittmaksimering framfor å tenke nye tanker om sin rolle i verden.

Når dere opererer med norske arbeidsvilkår, kunne du like gjerne startet fabrikken i Norge?

– Nei, da ville produktene blitt for dyre. Men vi driver et lite trykkeri på Ensjø som produserer klær til bedrifter. Der har vi ansatt blant annet to unge rom som tidligere livnærte seg me då spille trekkspill på gaten. Planen er at vi etter hvert vil starte opp en fabrikk i Romania med negativ diskriminering av romske arbeidere.

Er det noe du er villig til å gå i demonstrasjonstog for eller mot?

– Flyktningbarnas rettssikkerhet i Norge og rettighetene til rom i Europa.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Martin Luther King. Borgerrettighetskampen i USA har noen paralleller med kampen for roms rettigheter i Europa.

Mer fra Dagsavisen