Navn i nyhetene

Er litt for distré

KrF-lederen mener han kanskje brukte litt for mye tid på lekser i sin ungdom og heller burde prioritert det sosiale noe mer.

Knut Arild Hareide (39)

KrF-leder

Har nylig kommet hjem fra bryllupsreise og kastet seg inn i rom­debatten.

Hvordan er det å være en gift mann?

- Det kjennes veldig bra. Det har vært en flott sommer, og det å gifte seg kan anbefales. Men det å ordne til bryllup og stortingsavslutning samtidig var litt stressende.

Og hvor gikk bryllupsreisen?

- Den gikk til Roma og Sardinia. 
I Roma var vi kulturelle, og opplevde diverse severdigheter. På Sardinia var det mer avslapning. Begge deler kan anbefales.

Hva synes du om debatten om romfolket som har rast i media de siste ukene?

- Jeg synes debatten har vært trist og forenklet. Alle har rett og krav på å bli behandlet med respekt. Jeg er leder av et parti som har «Menneskeverd i sentrum» som slagord. Alle skal behandles likt. Det har derfor vært skuffende å se noen av de meningene som har kommet frem på diverse nettdebatter. Det har vært en debatt ingen er tjent med.

Det er ferie på Stortinget, men som partileder har du ikke ferie. Hva er de viktigste oppgaven for deg nå?

- Sommeren er en tid uten hektisk møtevirksomhet. Det gir meg tid til å svare på mailer og være mer tilgjengelig. Akkurat nå holder jeg på med en tale jeg skal holde i september. Den ser frem mot valget neste år, og og handler blant annet om hvilke samarbeidskonstellasjoner vi ser for oss.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

- For en KrF-leder er det veldig vanskelig å komme utenom Bibelen. Selv for de som ikke har et kristent ståsted, har Bibelen en sterk posisjon og preget vår historie.

Hva gjør deg lykkelig?

- Lisa Maria (kona).

Hvem var din barndomshelt?

- Jeg var ikke den som hadde rommet fylt med plakater av ungdomsidoler. Min tremenning Arne Larsen Økland, er det nærmeste jeg kommer. Han var en av de første fotballspillerne som dro ut, og jeg husker da han scoret fire mål mot Bayern München, da han spilte for Bayer Leverkusen. Jeg husker at tysk TV kom til Bømlo, der jeg vokste opp, for å finne mer ut av stedet hvor Økland kom fra.

Hva misliker du mest med deg selv?

- Jeg har en lei evne til å falle litt ut og er litt distre, noe som ikke er så veldig sjarmerende. Men jeg jobber med det.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Her kan du få overskrifter. Nei, det er ikke det jeg er best på. Men jeg kan ha evnen til å kjøpe en del unødvendig sportsutstyr. Utstyrsgarderoben er mer innholdsrik enn hva aktivitetsnivået tilsier.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for?

- For menneskeverdet. Jeg synes demonstrasjonstog er en fin måte å markere politisk engasjement på.

Er det noe du angrer på?

- Det er det helt sikkert. I bryllupet fikk jeg hele livet gjennomgått. Jeg har hatt et flink-gutt stempel på meg, og har kanskje gjort litt for mye lekser opp gjennom livet. Jeg burde brukt mer tid på det sosiale.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

- Nelson Mandela fylte nylig 94, og han vil bli stående som en av de mest markante skikkelser i min tid. Det ville vært fantastisk å møte ham, et menneske som slik som han har levd ut menneskeverdet, at alle mennesker har lik verdi.

tom.vestreng@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen