Bjørn Eidsvåg. FOTO: MIMSY MØLLER

- Er Fremtiden tilbake? Så gøy!

NAVN I NYHETENE: Bjørn Eidsvåg (59) ga i går ut det nye albumet­ «Far faller». 
1. november starter han på turné.

Dagsvisen har fått Fremtiden-utgave i Drammen, men du har flyttet?

- Er Fremtiden tilbake? Så gøy! Jeg har fortsatt frisøren, tannlegen og bilverkstedet der, så jeg har ikke brutt alle bånd. De åtte årene jeg jobbet på Lier sykehus var veldig viktige for hvordan jeg har skrevet sanger. Sanger som kan være til trøst, siden jeg så hvilken effekt det hadde på pasientene. Jeg hadde stor glede av å bo i Lier. Og nyter å bo i Oslo, det er fantastisk å ha gangavstand til det meste, til venner og familie.

Hva tenker du om mottakelsen av plata så langt?

- Jeg har spilt den for folk siden den var ferdig i slutten av august. Reaksjonene har vært som forventet. Anmeldelsene har vært sammensatte, så det betyr at sangene engasjerer.

Med strømming av musikk og nedgang i platesalg, er det like spennende å vente på listeplasseringer?

- Jeg er forvirret. Selges det i det hele tatt fysiske plater lenger, hva er grunnlaget for listene? Jeg er veldig i villrede, og utrolig spent.

Du blir 60 neste år. Du forlot en ordentlig jobb for å bli sanger. Hva skal du bli når du blir voksen?

- Jeg har lagt en plan, som foreløpig stopper når jeg er 68. Med fem plater til fram mot det, så jeg har nok å gjøre.

Og neste år jubilerer du med symfoniorkester på plate og konsert?

- Før eller siden må jeg gjøre noe sånt, som de fleste andre. Da drar jeg på turné med sanger som er spesielt egnet til orkester. Det blir min feiring.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

- Jeg kommer ikke utenom Bibelen. Det er den boka jeg har befattet meg mest med, og i lange perioder betydde den mye. I dag har den ikke samme betydning for meg.

Hva gjør deg lykkelig?

- Å komme på hytta, og få noen dager med stillhet, frisk luft og eventuelt familie og gode venner. Da er jeg verdens lykkeligste Bjørn.

Hvem var din barndoms helt?

- Jesus. Ingen over, ingen ved siden. Jeg var rett og slett Jesus-fan. Noen holdt Tarzan for å være tøffest. En av dem banket jeg opp da han ikke gikk med på at Jesus var tøffest. Jeg skjønte ikke at det gikk an å mene noe sånt.

Hva misliker du mest med deg selv?

- Tendensen til latskap. Når jeg heller bør gå en tur, og ser en film i stedet. Dette skal jeg bekjempe.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Det har forandret seg med årene. Nå er det mest at jeg og min kone reiser på en spontan tur til New York. Eller København for den saks skyld, da synes vi at vi er litt gærne.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for?

Å ta miljøtruslene mer på alvor. Jeg tenkte faktisk på det forleden, nå kunne jeg tenke meg å gå i demonstrasjonstog igjen.

Er det noe du angrer på?

- At jeg ikke lærte meg italiensk. Eller spansk eller fransk. Jeg reiser en del i disse landene, særlig Italia, og det hadde vært kult å kunne språket.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

- Ingen. Jeg kjenner at klaustrofobien øker med årene. Kommer det for mange inn i en heis går jeg ut. Men jeg skjønner spørsmålet ditt, hvem ville jeg hatt på tomannshånd? Jeg sier biskop Desmond Tutu. Han har jeg møtt, og jeg skulle veldig gjerne snakket mer med ham.

geir.rakvaag@dagsavisen.no