Navn i nyhetene

En sønn av naturen

Lars Haltbrekken (43) er leder i Naturvernforbundet og misfornøyd med mangelen på framgang under klimakonferansen i Lima. I år venter det viktige klimatoppmøtet i Paris, hvor en bindende, universell klimaavtale står øverst på agendaen.

 

Du har kalt framgangen som ble gjort under klimakonferansen i Lima for museskritt å regne. Hva har dette å si for opptakten til dette årets klimatoppmøte i Paris?

- Det betyr at hvert enkelt land, særlig rike land, er nødt til å gjennomføre utslippskutt på hjemmebane for å vise verden at det er mulig å ha gode liv og lave utslipp. Den manglende framgangen internasjonalt gjør at rike land får et mye større ansvar for å begynne arbeidet med å kutte utslippene. 2014 ble dessverre et år med rekordhøye utslipp globalt, til tross for at man vet mer nå enn noen gang før.

Hva er risikoen hvis man ikke skulle komme til enighet i Paris?

- Risikoen er store endringer i verden slik vi kjenner den. Millioner av mennesker vil bli drevet på flukt, siden klimaet endrer seg dramatisk. Vi vil se tøffere vær, tøffere uvær, havnivået vil øke, det vil bli mer flom, matproduksjon vil reduseres - noe som vil føre til mer sult globalt. I tillegg vil vi oppleve store endringer i naturen slik vi kjenner den.

Hvilken posisjon bør Norge ta i forhandlingene?

- Norge er verdens nest rikeste land målt i BNP per innbygger. Det er klart at Norge har et stort ansvar, også historisk sett. Særlig fra olje- og gasseksport har vi bidratt med mye av karbondioksiden som utgjør problemene. Vi har tjent mye penger på olje og gass, og derfor har vi både et stort ansvar og samtidig muligheten til å bidra til utslippskutt gjennom riksdommen. Vi ble lovet et forsterket klimaforlik av regjeringen, men det har vi dessverre sett lite til så langt.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

- Hver gang jeg får det spørsmålet, er svaret det samme - «Beatles» av Lars Saabye Christensen. Det var en skjellsettende opplevelse. Samtidig feiret Naturvernforbundet 100 år i 2014, og da var vi så heldige å kunne utgi en jubileumsbok på Dinamo forlag, «Naturen svikter aldri», og der bidro Lars Saabye Christensen med tre dikt om Nordmarka. Tre fantastiske dikt. Det er en annen favoritt, og da særlig de tre diktene.

Hva gjør deg lykkelig?

- Å gå på ski. Det gjør jeg akkurat nå.

Hvem var din barndomshelt?

- Hvem var det, da? Usikker på om jeg hadde noen spesifikk helt. Nei, der er jeg litt blank.

Hva misliker du mest ved deg selv?

- At jeg kan være litt utålmodig.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Da går jeg mye og langt på ski eller setter opp telt.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

- Veldig mye. Miljøsaken har jeg gått mye i demonstrasjonstog for. Jeg har gått i demonstrasjonstog for Palestina. I november 1994 gikk jeg i tog mot norsk medlemskap i EU. I tillegg har jeg gått i demonstrasjonstog mot antirasisme, for menneskerettigheter og veldig mye annet. Terskelen er lav.

Er det noe du angrer på?

- Ja, det er helt sikkert masse. Den som ikke angrer på noe en har gjort, har aldri prøvd det usikre. Det er bedre å tørre å prøve ting, for så å mislykkes og kanskje angre etterpå, enn å ikke prøve ting. Ellers blir det fort kjedelig.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

- Der tror jeg at jeg svarer min kone, for hun vil fått oss raskt ut.

Mer fra Dagsavisen