En sjelden fugl

Designer og tegner Aase Hopstock har aldri trodd på å spare det beste du har til fest.

Hvem: Aase Hopstock

Hva: Designer og tegner.

Hvorfor: Gjør suksess i London med sitt merke House of Hopstock.

Gratulerer med at du gjør det så bra i London. Kommer du til å bli boende der?

– Takk! Ja, jeg gjør nok det. Jeg har ikke bodd hjemme i Norge på snart 20 år. Før jeg flyttet til London studerte jeg på New Zealand, og hadde vel egentlig tenkt å bli boende der. Men, så møtte jeg min mann, da ...

Så det var kjærligheten som ble avgjørende?

– Ja, det var det som fikk meg til å endre planene. Jeg skulle flytte til New Zealand, og hadde ikke noe nettverk i London. Men jeg var jo blitt forelsket i en brite, så da ble jeg. Nå angrer jeg ikke et øyeblikk. London er en fin by å jobbe i innenfor særlig kreative yrker.

Du har gitt kolleksjonene dine navn som «Fatal Attraction», «Deadly Bloom» og «Rare Bird». Hvor kommer det fra?

– Det kommer muligens av at jeg er så opptatt av teater og kostymedesign, karakterer og historier. Jeg utdannet meg på New Zealand innen kostymedesign og da jeg vokste opp drømte jeg om å vinne Oscar for beste filmkostymer.

I din design er fuglemotivene de desidert mest populære. Hva skyldes det?

– Kanskje fordi det symboliserer uttrykket «rare bird», altså sjelden fugl, men kan da også overføres til å bety en sjelden kvinne. Jeg liker at figurene jeg tegner har en historie bak seg, at de representerer noe som jeg syns er fascinerende. Hvis ikke blir det ren dekorasjon.

Hva er galt med dekorasjon, da?

– Det kan ha sin funksjon. Det vi omgir oss med fører ofte til estetiske samtaler, alt etter hvem vi er og historiene til produktene. Og jeg vet at hvis jeg skal omgi meg med noe vil jeg gjerne at det skal være historie og substans – både i forhold til hva mønsteret representerer, hva slags historie det forteller, og hvordan produktet er blitt lagt, hva produksjonsprosessen forteller.

Føler du deg selv som en sjelden fugl?

– Ja, jeg gjør det. Definitivt. Men fuglene i motivet mitt representerer fire forskjellige sensasjonelle og berømte kvinner som alle har en karakteristisk og tydelig stil. Den ene er den britiske redaktøren og stilikonet Isabella Blow, hvis mann kalte henne «a rare bird». De andre er burleskstjernen Dita Von Teese, kunstneren Frida Kahlo og den italienske kunstnermusen Marchesa Luisa Casati som levde på slutten av attenhundretallet.

Dersom livet ditt skulle filmes, hvem skulle spilt deg, da?

– Åh, Ava Gardner. Det hadde vært helt fantastisk.

Jeg vet du er kjent for stilen din. Eier du en allværsjakke?

– Nei! Eller det vil si, jo! Jeg har en gammel allværsjakke som jeg bruker når jeg er på besøk i Norge.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Wow. Jeg skeier egentlig ut til daglig. Har aldri hatt noen tro på å spare det beste du har til fest og finklærne til søndag. Jeg skeier ut i forhold til hvordan jeg kler meg, dekker med det beste sølvtøyet hver dag, vi koser oss med god mat og om noe, så kanskje med en ekstra god champagne. Å skeie ut har med kvalitet å gjøre. Unner meg noe som er godt laget og eksklusivt - eller bare helt utrolig vakkert.

Er det noe du angrer på?

– Egentlig ikke. Gjorde det nok mer da jeg var yngre. Jo eldre jeg blir jo mer tro får jeg på at du nok angrer mer på ting du ikke har gjort, enn ting man har gjort. Hvis jeg plutselig føler at det var noe jeg ikke gjorde som jeg kunne ha gjort, så gjør jeg det, eller så går jeg videre. det er sjelden for sent å gjøre noe du har virkelig lyst til.

Hvem var din barndomshelt?

– Hm, jeg tror ikke jeg hadde noen.

Men hadde du ikke plakater på veggen av popstjerner da du var fjortis heller?

– Ikke som jeg så opp til på den måten, nei.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Veldig mye. Det meste som handler om likestilling og kvinners rettigheter.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Altså, wow! Jeg vet ikke om jeg hadde taklet det ... eller om jeg bare hadde besvimt eller blitt helt stum, men ... Nick Cave. Du forresten, når jeg sa at jeg aldri har hatt noen helter, forbilder eller idoler på veggen og aldri følt at det aldri har vært noen jeg har harr et skillelig crush på i live, så er det ikke sant. Nick Cave, han er den eneste, ved siden av Dita Von Teese, som jeg har omtrent forgudet.

Hva er det med han du er så tiltrukket av?

– Jeg vet ikke. Jeg blir litt skjelven i knærne av han helt enkelt. Stilige, kule, mørke, melankolske, dramatiske, litt mystiske Nick Cave. Jeg smelter. Det er mørkt dramatisk og vakkert!