Navn i nyhetene

– En lykke å ta imot føll

Nils T. Bjørke (54), leder i Norges Bondelag, prøver å forhindre at regjeringen får igjennom redusert toll på ost og kjøtt.

Den rødgrønne regjeringen var enige om å styrke importvernet for biffilet, lammekjøtt og faste oster. Men tirsdag var EU- og EØS-minister Vidar Helgesen i møte med Stortinget og varslet at regjeringen ønsker å redusere tollen på ost og kjøtt. Kan du på en enkel måte forklare hva striden om ostetollen går ut på?

- Den forrige regjeringen gjorde tollendringer for å sikre at vi kan produsere og selge ost i Norge. Kostnadsnivået var så høyt at man måtte gjøre noe. Og i jordbruksoppgjøret fikk vi løftet prisen på ost og kjøtt. Men det er jo importfrie kvoter, så det er jo ikke noe problem å få inn all spesialosten likevel. 15 prosent av osteforbruket er import. Det burde EU være godt fornøyd med. For EU passer på sine egne bønder. En prosent av osten de spiser i EU kommer utenfra.

Er du redd vi snart ikke får se Norsk rødt fe raute i svingene på Vestlandet?

- Ja. Dette handler om melkeproduksjonen og melkebøndene. Coop sier at hvis det er billigere å importere, vil de gjøre det. Det virker som om ideologien styrer nå. Man er mer opptatt av å godsnakke med EU enn å stå opp for norsk landbruk.

Hvilken bok har 
betydd mest for deg?

- Hmm. «Alt om hesten». Den handlet om hestens beinbygning og historie. Den bladde jeg mye i som liten. Vi brukte hest til gårdsarbeid til jeg var voksen. Både i skogen og på åkeren. Jeg harva med to spann fra jeg var seks, sju år. Jeg liker å kombinere bruken av hesten. Jeg er jo vokst opp med travere. Den kan like godt spennes foran plog og harv eller dra tømmer.

Hva gjør deg lykkelig?

- Være i stallen og ta imot et føll. Eller ha familien med på fjelltur.

Hvem var din barndomshelt?

- Det må være en gammel hestekar som gjorde inntrykk som hovslager.

Hva misliker du 
mest ved deg selv?

- Jeg har forsona meg bra med meg sjøl. Jeg er kanskje litt for glad i mat. Og så kan jeg avbryte folk.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Jeg var nettopp på bygdelagsfest hjemme med slekt og venner. Da ble det mye moro.

Hva er du villig til å gå 
i demonstrasjonstog mot?

- Jeg har gått i mange tog opp igjennom. Både mot EU og for å sikre norsk matproduksjon.

Er det noe du angrer på?

- Nei. Det har jeg nesten ikke evne til. Jeg prøver å se framover.

Hvem ville du helst 
stått fast i heisen med?

- Erna Solberg. For å snakke om norsk matproduksjon og det norske samfunn.

Mer fra Dagsavisen