Maiken Pollestad Sele. FOTO: SIMON SKREDDERNES

En høytid for egg

Maiken Pollestad Sele (42) er seniorrådgiver Oikos – Økologisk Norge. Nordmenn spiser dobbelt så mye egg i påsken som ellers i året.

 

Hvorfor bør vi spise økologiske egg?

– For at hønene skal få nyte frisk luft og få sol på kroppen, det trenger de like mye som oss mennesker. Og ikke bare i påsken, men hele året! Det svenske mattilsynet har sammenlignet næringsinnholdet i egg og funnet ut at økologiske egg er mer næringsrike. Så det er en vinn-vinn situasjon.

Hva med forskning som mente å vise at økologisk ikke er sunnere enn annen dyrket mat?

– Det var mediene som framstilte det slik. I ettertid har en av forskerne oppklart misforståelsen: Det rapporten prøvde å formidle var at det ikke var nok forskning til å kunne konkludere sikkert. De sa at noen studier viser at økologisk mat er positivt for immunforsvaret, at det er mer C-vitamin og tørrstoff (næring) i økologiske bær med mer. I ettertid er det også kommet omfattende studier som viser positiv effekt. Også den store Mor og barn-undersøkelsen fra Folkehelseinstituttet viser at risikoen for svangerskapsforgiftning reduseres med 21 prosent for gravide som ofte spiser økologiske grønnsaker. Den største studien som er gjort noen gang på sammenligning av næringsinnhold i økologisk versus annen mat kom også etterpå. Den er tydelig på at økomat har høyere konsentrasjoner av antioksidanter, lavere nivåer av ugunstige stoffer som kadmium, nitrat/nitritt, og selvsagt mye mindre sprøytemiddelrester.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Oi, et vanskelig spørsmål. Jeg har lest mange gode bøker på ulike «stadier» i livet. En av de viktigste er «Mengele Zoo» av Gert Nygårdshaug, jeg kjenner meg igjen som miljøaktivist. Og så er det «Half of a Yellow Sun» av Chimamanda Ngozi Adichie, den gir perspektiver på krig og elendighet og gir håp.

Hva gjør deg lykkelig?

– Å være til stede for andre, verdsette dem og å bli verdsatt selv. Og så er jeg glad i humler, bier og meitemarker, blir lykkelig av dem.

Hvem var din barndomshelt?

– Mor. Og det er hun fortsatt.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Jeg kommer meg aldri i seng fordi jeg alltid «skal bare». Jeg kaller meg søsteren til Albert Åberg.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Jeg kan kjøpe noe veldig dyrt fordi det både er miljøvennlig og en estetisk nytelse, som for eksempel elbilen min (BMW i3). Jeg drømmer om kakkelovn, kostnaden er helt hinsides, men det kan være at jeg gjør det likevel.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Jeg kunne lenket meg fast mot boring i tjæresand i Canada. At Statoil fortsatt er involvert er en skandale.

Er det noe du angrer på?

– Jeg kunne tatt flere sjanser. Jeg ble kalt snusfornuftig som 12-åring. Vet ikke om jeg har gjort nok for å endre på det.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– De to mest aktuelle akkurat nå er Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug og hennes danske kollega. Han har gjort utrolig mye bra når det gjelder økologi, dyrevern og matkultur. Jeg vil gjerne se at Listhaug følger hans eksempel!