Navn i nyhetene

En hel side kylling, takk

Siri Martinsen (47) sluttet å spise dyr som allerede som 16-åring. I følge henne selv burde hun sluttet mye tidligere.

Hvem: Siri Martinsen (47)

Hva: Veterinær og leder av dyrevern- organisasjonen Noah.

Hvorfor: Skrev nylig et debattinnlegg der hun kritiserer Rema1000s kyllingkampanje.

NOAH-leder Siri Martinsen med en av sine sju katter. Alle er omplasserte.

Noah-leder Siri Martinsen sluttet å spise kjøtt som 16-åring. I etterkant tenker hun at hun kunne sluttet enda tidligere. Foto: Øivind Pedersen.

Jeg tror du har klar norgesrekord i antall deltakelser i denne spalten! Jeg telte raskt opp fem intervjuer de siste ti åra.

– Haha, det var jo bra. Men jeg er ikke glad i de personlige spørsmålene på slutten.

Apropos de faste. I 2010 hadde vi et spørsmål som lød: Hvis du fikk en helside i morgendagens avis, hva ville du fylt den med? Husker du hva du svarte?

– I 2010, kan det ha vært pelssaken? Et håp om at pelsdyrnæringen var avviklet, kanskje?

Ikke dårlig tenkt, det har vært mye snakk om pels i intervjuene med deg. Men du svarte kyllingen.

– Ja, jeg synes egentlig det er rart det ikke er flere forsider ukentlig om problemene med den industrielle kjøttproduksjonen, og særlig kyllingproduksjonen!

Men nå ser jeg i den Rema 1000- reklamen at kyllingen har fått det så bra. Lykkelig, skal vi tro reklamen?

– Mange har reagert på den reklamen. Det er ikke noe nytt at kjøttbransjen vil selge produktene sine, det er mye villedende reklame, men denne tar skrittet reelt over kanten. Her fremstilles det som at man nærmest gjør dyrene en tjeneste ved å spise dem. «Takk for at du velger dyrevelferd», sier reklamen, når det handler om å kjøpe industrikylling.

Så kyllingen er ikke så lykkelig selv om den er saktevoksende?

– Nei. Selve ordet «saktevoksende» er misvisende, alle broilere vokser for fort. Ross 308, som er den det er hardest avlet på, veier to kilo når den slaktes en måned gammel. En normal kylling, en urhøne, er 100 gram ved samme alder. Mens hubbard, som er Remas kylling, er 1,5 kilo på samme tid. Så ja, de vokser litt mindre raskt, men alle er rasktvoksende broilere.

Overført til idretten er broiler en som på kort tid gjennom hard trening og ved andre midler presses til et unaturlig høyt ytelsesnivå?

– Nettopp. Bortsett fra at det ikke blir noe trening for kyllingen da. Det har den altfor svak fysikk til. Men den presses genetisk til en unormal vekst for å gi mest mulig kjøtt. En eller begge foreldredyrene, som jo må vokse til de er voksne, må sultefores for ikke å knekke beina.

Les også: Kjæledyrenes koronaliv

Er det noen kylling man kan spise med god samvittighet?

– Det kommer jo an på hvor god samvittighet du vil ha. Men det finnes ingen industrikylling som lever et liv i samsvar med sin natur. Tvert imot lever de tett i tett, og blir tatt livet av med CO2-gass. Industrien har laget en kropp de ikke kan leve i. Det er et kort liv med mye lidelse.

Har du alltid vært vegetarianer forresten?

– Nei. Det spørsmålet dere har om hva man misliker ved seg selv har jeg aldri hatt et godt svar på. Men jeg tror det må være det at det gikk for lang tid før jeg sluttet å spise dyr som 16-åring. Jeg var jo engasjert i dyrevern og glad i dyr lenge før det! Nå synes jeg det er rart at jeg ikke koblet det før, at det beste man kan gjøre for dyr er å la være å spise dem.

Les også: Lite luggum frierferd

Da passer det bra å gå over til resten av de faste spørsmålene, da.

– Men har vi snakket nok om kyllingen? En av de største risikoene for nye pandemier er masseproduksjon av dyr, og særlig i kylling- og svineindustrien. Nå kan koronaviruset bli farligere på grunn av minkoppdretten, se hva som skjer i Danmark nå. Det er utrolig hvor mye vi godtar av dyreindustriene på bekostning av oss selv, miljøet og ikke minst dyrene. Nå vet vi så godt at vi kan la være å spise kjøtt og heller velge plantebasert. Det er på tide å velge bort kyllingen!

Hadde du noen dyr da du vokste opp?

– Vi hadde en katt som trengte seg inn gjennom baderomsvinduet. Den insisterte jeg på at vi skulle ta vare på. Nå har jeg sju katter. Alle er omplasserte.

Les også: Folk vil ha korona-katt. Men ikke hvilken som helst katt

Hva gjør deg lykkelig?

– Mange ting. At vi til slutt fikk gjennomslag for å avvikle pelsdyroppdretten! Hverdagslykke er å se ville dyr, være ute i skogen og tett på naturen.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Statsministeren. Jeg vil gjerne ha et møte med henne om dyrevelferd, naturvern og rovdyrpolitikk. Det er på tide å få dette opp på høyeste nivå.

Du er klar over at du har svart statsministeren nesten hver eneste gang?

– Men det er jo fordi jeg aldri får det møtet!

Rema 1000 har tidligere svart på kritikken overfor Nettavisen. Les svaret her.

Mer fra Dagsavisen