Navn i nyhetene

Elsker å kjede seg

Rita 
Nilsen (50) driver hjelpetilbudet Retretten og har vunnet Actis‘ Scheiblerprisen for sitt arbeid for rusmisbrukere.

Hva tenker du om å ha vunnet Scheiblerprisen?

- Det er helt uvirkelig. Det er så jeg ikke har ord, så stort synes jeg dette er.

Hvorfor startet du opp Retretten i 2002?

- Jeg er selv tidligere rusmisbruker og har vært gjennom denne prosessen selv. Det å skulle reise seg etter mange år med rusmisbruk er veldig tungt, og derfor er det viktig å ha noen som vet hva du går gjennom. Mine egne savn da jeg kom meg ut av rusmisbruket var med andre ord bakgrunnen for Retretten.

Hva driver deg til å fortsette?

- Det som driver meg til å fortsette, er å se alle dem det går godt for. Å høre om alle eksamener som bestås, sertifikater som tas og ekteskap som inngås, er veldig inspirerende. Det er det som gir meg drivkraften til å fortsette med dette.

Hvilken bok har betydd mest 
for deg?

- Det må være boken «Natten er mitt lys» av Wilfrid Stinissen. Han forteller godt om hvordan det er å ligge nede, men viser også at dette er et stadium man må gjennom og noe man klarer å overleve.

Hva gjør deg lykkelig?

- Det er uten tvil å høre lyden av barn som ler på Retretten. Etter hvert har det blitt til at vi har hørt lyden av ganske mange barn som vokser opp med foreldre som er rusfrie, og får gode liv.

Hvem var din barndomshelt?

- Det er jeg rett og slett usikker på. Jeg har rett og slett ikke så altfor mange minner fra barndommen.

Hva misliker du mest med deg selv?

- Det må være at jeg sliter med å organisere tankene når jeg snakker om noe som engasjerer meg. Da skal jeg helst ha sagt absolutt alt samtidig, noe som fører til at jeg ved noen anledninger er den eneste som skjønner hva jeg prøver å si.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Da reiser jeg utenlands til samboeren min, som bor delvis i Norge og delvis i Florida. Der trives jeg veldig godt. Jeg har skeiet ut så mye i mitt liv at jeg nå elsker å kjede meg.

Hva er du villig til å gå i 
demonstrasjonstog for?

- Jeg er villig til å gå i demonstrasjonstog for alt som kan hjelpe barn som har det vanskelig. Det er noe som oppriktig engasjerer meg.

Er det noe du angrer på?

- Det er alltid ting man angrer på. For rundt fem år siden angret jeg veldig på at jeg hadde startet opp Retretten, da jeg innså hvor mye jobb det egentlig var også på det administrative nivået. Men nå er jeg ikke noe annet enn glad for at jeg gjorde det.

Hvem ville du helst stått fast 
i heisen med?

- To jeg godt kunne tenke meg å stå fast i heisen med, er professor Jørg Mørland og overlege Jon Johnsen. De to er dyktige på rusmisbruk, området jeg jobber med, og det ville gitt meg en anledning til å spørre og grave om alt jeg ønsket å vite. Etter et par døgn hadde jeg nok fått svar på det aller meste.

martin.moland@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen