Navn i nyhetene

Dyrenes beste venn

Shabana Rehman
Gaarder (38) er rådgiver i NOAH, som markerer 25 års kamp for dyrs rettigheter med samling og appeller foran Stortinget i dag kl. 16.00.

NOAH fyller 25 år. Er det en 25-åring som har oppnådd mye? Hva er de viktigste seirene deres?

- Dyrs rettigheter er blitt et begrep i samfunnsdebatten. At NOAH har fått norsk motebransje og moteuken til å ta avstand fra pels var en nyhet som gikk verden rundt, og NOAHs innsats for forbud mot bruk av sirkuselefanter resulterte i forbud i Oslo og Tromsø. Arbeidet for dyrepoliti har gjort at kriminalitet mot dyr allerede er på agendaen hos politi og politikere. Og ikke minst er det langvarige holdningsarbeidet om respekt for alle dyr viktig. Selv sluttet jeg å spise dyr etter å ha blitt kjent med NOAHs arbeid - og det er mange med meg som har latt seg påvirke.

Hvor står kampen for dyrs rettigheter i dag? Hva er neste steg?

- Det er et stort engasjement for dyrs rettsvern - som 10.000 påmeldte over hele landet til dagens NOAH-markering for å styrke dyrs rettsvern viser. Samtidig har vi store utfordringer med industrier hvor dyr bare er deler i et maskineri. Jeg og NOAH er optimistiske, men vet samtidig at det trengs hard jobbing for å få politiske resultater.

Dere inviterer til markering foran Stortinget kl. 16.00 i dag. Hva skjer?

- Vi har invitert politikere fra hele skalaen på Stortinget, og flere fagfolk skal holde appeller og taler - som Hanne Kristin Rohde og voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk. Jeg er også selv en av appellantene.

Du begynte i organisasjonen i høst. Hvorfor har du kastet deg inn i kampen mot dyremishandling?

- Det startet med at jeg fikk en valp i huset, samojeden Eckhart, og fikk for første gang kontakt og en nær relasjon med et dyr. Det politiske engasjementet ble utløst gjennom kampanjene til NOAH der jeg ble bevisst hvilke omfattende lidelser dyr er utsatt for. Jeg har alltid brent sterkt for ikke-voldsbevegelsen og individets rettigheter. Dyrs rettsvern er en selvfølgelig del av arbeidet mot vold og for et mer rettferdig samfunn for alle. Etter at jeg fikk innsikt i dyrs lidelser og kjennskap til at så mange alvorlige voldssaker mot dem rutinemessig blir henlagt, ser jeg det som en av vår tids viktigste saker å engasjere seg i.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

- «Kvinner som løper med ulver». En fantastisk bok!

Hva gjør deg lykkelig?

- Naturen. Og de fire familiedyrene våre! Samojedhundene Eckhart og Casper, og to nye tilskudd, kattungene Korthåra og Langhåra.

Hvem var din barndomshelt?

- Jeg hadde mange heltinner. Alt fra Ronja Røverdatter, Pippi, til gudinner fra indisk mytologi.

Hva misliker du mest ved deg selv?

- Jeez. Det er i hvert fall ikke noe som er langvarig. Jeg har lett for å se det tragikomiske i det meste.

Hva er du villig til å gå i 
demonstrasjonstog for?

- Ikkevold i alle former.

Er det noe du angrer på?

- At jeg ikke engasjerte meg i vold mot dyr tidligere i livet mitt. Og at jeg ikke fikk en relasjon til familiedyr før nå.

Hvem ville du helst stått fast
i heisen med?

- Jim Carrey og Eckhart Tolle. En komiker og en eksistensialist som lever i nuet. Da tror jeg at jeg hadde holdt ut hele veien.

havard.therkelsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen