Drømmen om Sir Alex

Sommerpatruljens Bjarne Lagesen angrer på at han satset mer på fotball.

Hvem: Bjarne Lagesen (28)

Hva: Ungdomsrådsgiver i LO.

Hvorfor: Leder for årets sommerpatrulje, den 34. i rekken.

Du leder LOs sommerpatrulje for andre gang, etter debuten i fjor. Hva skal bli enda bedre denne gangen?

– Jeg håper at vi finner så få lovbrudd som mulig, at vi fortsetter den gode trenden med nedgang i ansatte uten kontrakt, og med stadig færre kontraktsbrudd. Og så ønsker jeg at vi klarer å besøke så mange bedrifter som mulig. Men det viktigste for LOs sommerpatrulje er gode samtaler. Jeg vil heller ha færre gode undersøkelser og gode og informative samtaler enn mange raske besøk og undersøkelser.

Dette blir den 34. patruljen i rekken. Hvorfor trengs dere?

– En av de viktigste årsakene til at LO driver med dette, er at vi vil informere folk om plikter og retter i arbeidslivet. Vi vet at kunnskapen om arbeidslivet er lavere jo yngre man er. Jeg husker det selv fra min første jobb: Jeg visste jo ingenting om arbeidslivet. Nå ser vi forslaget om å fjerne det organiserte arbeidslivet fra læreplanene i skolen. Det er vi imot, selvsagt. Men det vil øke behovet for informasjon enda mer.

Det kommer alltid noen saker om arbeidsgivere som ikke lar dere slippe inn. Er det unntaket, eller regelen?

– Vi opplever veldig sjelden at vi blir nektet å komme på besøk. Det kan skje at vi ikke får snakke med folk der og da fordi det ikke er tid, men da får vi beskjed om å komme tilbake senere. Det respekterer vi. Det er bra og ordnede forhold de aller fleste steder.

Hva er typiske lovbrudd dere finner?

– Gjengangeren er mangelfull arbeidskontrakt, eller at de ansatte ikke har kontrakt. Det gjaldt i åtte prosent i fjor. I 2007 var tallet 30 prosent, så det er en klar forbedring. Det ser vi på de fleste punktene, som sagt. Det som økte i fjor var brudd på personvernsbestemmelser. Det vil typisk være kameraovervåking det ikke informeres om. Kameraovervåking skal godkjennes av datatilsynet og begrunnes godt. Og så skal de ansatte være informert om at det skjer. Det er ikke lov å overvåke arbeidstakere bare for å overvåke.

Dere ser på bemanningsbransjen i år?

– Det er den bransjen som har størst vekst i sysselsetting. Vi ser også på serveringsbransjen – fordi det er der vi oftest avdekker brudd. Minstetariffen der er allmenngjort, og vi ønsker å få et bilde av hvordan situasjonen faktisk er. Det samme gjelder bemanningsbransjen. Det er viktig at vi som fagorganisasjon klarer å fange opp en så stor bransje, og bli kjent med hvordan stoda er.

Litt om deg, også: Du er griseslakter?

– Jeg var kjøttskjærer før jeg begynte i LO.

Og så er du trønder. Bra!

– Jada, det er jeg.

Da har vi slått fast det viktigste! Hvilken bok har betydd mest for deg?

– «Ringenes Herre». Jeg er i den generasjonen som ble grepet av filmene, som jeg så før jeg leste boka.

Hva gjør deg lykkelig?

– Det er mange ting. Men jeg må si at relasjonene i livet mitt nok er det viktigste. Vennene, familien. Gode stunder med dem som betyr mye for meg. Det gjør meg lykkelig.

Hvem var din barndomshelt?

– Eric Cantona først, i barndommen. I ungdomstiden var det et band som het HIM, og vokalisten Ville Valo. Det er et finsk band, som spiller «love metal». Jeg er veldig opptatt av musikk.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Jeg kan være ekstremt distré. Jeg må skrive ting i kalenderen når jeg skal gjøre noe, hvis ikke glemmer jeg det. Det har blitt litt bedre, men jeg mister nøkler og telefonen altfor ofte.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Jeg har lakenskrekk. Jeg er en av de siste som drar hjem fra byen eller fra fest, fordi jeg synes det er så hyggelig å sitte med folk og prate.

Hva går du i demonstrasjonstog mot?

– Jeg har gått i så mange demonstrasjonstog. Men nå, like etter Pride: Retten til å elske den du vil.

Er det noe du angrer på i livet ditt?

– Jeg tror jeg må si at jeg angrer på at jeg ikke dedikerte nok tid til fotball i ungdomsårene. Jeg prioriterte musikk på videregående, og sluttet med fotball som 16-åring. Så begynte jeg igjen sju år senere. Og det er jo så gøy! Jeg kastet bort sju år på ikke å spille fotball. Det var teit.

Hvem vil du helst stå fast i heisen med?

– En time med Sir Alex Ferguson ville vært den store drømmen. Jeg vurderer å svare Thorvald Stoltenberg, som jeg aldri rakk å møte før han gikk bort. Men det må bli Sir Alex.