Navn i nyhetene

Drømmen om 2017

Snorre Valen blir ny nestleder i SV. – Gi meg en time med Jensen i heisen.

Snorre Valen (31)

Ny nestleder i SV og musiker

Gratulerer med nominasjon som ny SV-nestleder! Hva gleder du deg mest til?

– Tusen takk! Jeg gleder meg mest til å få møtt flere SV-ere i lokallagene våre, og inkludere alle de som har meldt seg inn det siste året i arbeidet for en ny kurs for Norge.

Hvordan går det egentlig an å glede seg til å ta på seg et enda tyngre verv i et parti som bare så vidt har berget seg over sperregrensen?

– Det er lett fordi pilene peker oppover! Vi har kraftig medlemsvekst og går fram for første gang siden jeg var 19 år. I 2017 skal SV være en betydelig kraft i norsk politikk.

Hva er SVs viktigste oppgave i de neste årene?

– Å være det tydelige og modige retningsvalget. Politikk er mer enn å shoppe enkeltsaker. Økende ulikhet og ødeleggelsen av klimaet krever nye løsninger, ikke klattvise endringer. Det skal være lett å stemme SV, og lett å kjenne oss igjen.

Hvem er mest musikkinteressert, din forgjenger Bård Vegar Solhjell eller deg?

– Hehe, jeg tror jeg er en kontinuitetsbærer. Det må alltid være minst en musikknerd i SVs partiledelse.

Solhjell tar oppdrag som DJ, mens du spiller selv, i band som Gallery, Amish 82 og Peevish Penfriend. Hvordan vil du karakterisere din musikksmak?

– Den er i evig endring, men det meste med trommemaskin og synther er en vinner hos meg. Og så har jeg fått Amason-konsert i gave av kona, det blir knall.

Hvilken bok har betydd mest for deg og hvorfor?

– «Vredens druer» av John Steinbeck, fordi den er så rå og ubeskrivelig vakker på samme tid.

Hva gjør deg lykkelig?

– Fisketur med kona, og med telefonen liggende igjen et sted langt borte.

Hvem var din barndomshelt?

– Han Solo! Det er det for så vidt fortsatt.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Jeg kan lage ei liste! Men jeg tar veldig mye plass, bekymrer meg for mye, og kan være helt ubegripelig sur før klokka 11.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Om det lot seg gjengi i Dagsavisen hadde det jo ikke vært å skeie ut.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Alt fra menneskerettighetsbrudd i Iran, kvinnediskriminering i Norge og okkupasjonen av Vest-Sahara til reservasjonsretten for leger. Det blir en del demoer når du er SV-er.

Er det noe du angrer på?

– Ja. Jeg har tidligere vært altfor hard i hvordan jeg har omtalt enkelte debattmotstandere. Det måtte jeg ta et oppgjør med og ta meg sammen. Å være radikal betyr ikke manglende folkeskikk. Som Reidar T. Larsen sa: «En skrikhals er en skrikhals».

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Siv Jensen! Hun og tidligere nestleder Øystein Djupedal laget forlik om barnehager. Gi meg en time med Jensen så skal vi nok få til et nytt forlik: En slutt på Norges smisk og smiger med skrekkregimer som Saudi-Arabia.

Mer fra Dagsavisen