Anders Solheim. FOTO: ARNE OVE BERGO

Dopingjegeren

Han vil demonstrere for å få et helsevesen som viser omsorg for eldre.

Anders
 Solheim (42)

Daglig leder i Antidoping Norge

Ønsker forbud mot bruk av doping

 

Sykkelsportens superstjerne Lance Armstrong ble fratatt all ære og samtlige sju Tour de France-seirer i går. Hva tenker du om det?

- Det er en avgjørelse UCI må svare for selv, men vi både tror og håper UCI bruker denne saken til noe positivt. Det er et omfattende og grundig arbeid som ligger bak rapporten til det amerikanske antidopingbyrået, en rapport som levner liten tvil om at det har foregått omfattende dopingbruk i profesjonell sykkelsport. Det som framkommer er trist for alle oss som er glad i idrett. Vi håper sykkelsporten, antidopingarbeidet og hele idrettsbevegelsen bruker denne saken til å lære, slik at historien ikke gjentar seg.

Hvor utbredt er doping i Norge i dag?

- Det er et spørsmål det nesten er umulig å svare på. I den nyeste norske omfangsundersøkelsen fra 2009 svarte 2,9 prosent av menn og 1 prosent av kvinner at de hadde brukt eller brukte doping. Vi opplever helt uavhengig av statistikk at bekymringen om problemet er økende - fra pårørende, helsepersonell, politiet og andre. Doping er dessverre blitt svært tilgjengelig via internett, og det er skremmende at mye av den dopingen som omsettes i Norge faktisk produseres i norske undergrunnslaboratorier.

I går ble også høringsrunden avsluttet i et nytt lovforslag om forbud mot bruk, kjøp og besittelse av dopingmidler. Hvor viktig er et eventuelt forbud?

- Det er et tydelig signal fra storsamfunnet, og vi mener et forbud først og fremst er viktig for de unges skyld. Vi tror rett og slett at terskelen for å bruke doping vil bli høyere. Dessuten tror vi et forbud er viktig for prioriteringen i politiet og den generelle oppmerksomheten fra samfunnet for øvrig.

Hva er formålet med denne ukas seminar om effekten av anabole steroider?

- Vi er medarrangør for en internasjonal konferanse om styrketrening i Oslo og inviterer til et åpent og gratis seminar. Vi ønsker å stimulere til ny forskning på området for å øke kunnskapen og bevisstheten om temaet, slik at vi kan iverksette gode tiltak i kampen mot doping.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

- «Lovens ånd» av Montesquieu.

Hva gjør deg lykkelig?

- Å være sammen med familien.

Hvem var din barndomshelt?

- Den franske fotballspilleren Michel Platini.

Hva misliker du mest med deg selv?

- Jeg er litt for dårlig til å lage mat.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Spiser potetgull. Det skjer altfor ofte.

Hva er du villig til å gå i 
demonstrasjonstog for?

- Et helsevesen som viser omsorg for eldre.

Er det noe du angrer på?

- At jeg sluttet å spille fotball. Før jeg tok det opp igjen åtte år senere.

Hvem ville du helst stått fast
i heisen med?

- Statsminister Jens Stoltenberg. Du skal ikke se bort fra at jeg hadde penset innom temaet doping som ungdomsproblem.

markus.weisser@dagsavisen.no