Navn i nyhetene

– Det gir jo egentlig ingen mening at vi skal fortelle om Fatima og Ali som blir tvangsgifta

Filmskaper Shan Qureshi er lei av forventningene til filmskapere med minoritetsbakgrunn. Snart er han klar med ny film om utenforskap og høyreekstremisme. Og kanskje en gang om vikinger?

Bilde 1 av 2

Filmskaper Shan Qureshi (blir 33 på søndag) er snart premiereklar med sin nye film om utenforskap og høyreekstremisme, sammen med Adel Khan Farooq. 

Hva handler den nye filmen deres om?

–  Vi møter Markus, spilt av Tord Kinge, som er en 19 år gammel gutt og går siste året på videregående. Han sliter med å finne sin plass i samfunnet, på skolen, blant venner og familien. Det som skjer er at han finner sin tilhørighet på nettet, og han får veldig mye oppmerksomhet der for sitt innhold om minoritets-Norge. Han blir oppdaget av Paddy (Kristoffer Joner) som tar han under vingene og de utvikler bånd som viser seg å ha brutale konsekvenser.

Les også: I hele Norge er muslimer redde etter moskéskytingen i Bærum (+) 

Handler det om høyreekstrem terror?

–  Det handler først og fremst om utenforskap. Det er litt ekstremt å si at den handler om høyreekstrem terrorisme. Utenforskap er det rette ordet, men høyreekstremisme spiller helt klart en rolle her.

Hvorfor ville dere lage en film om det? 

– Vi ville lage en film om det vi leser og snakker om.  Vi spurte oss hvilke historier vi føler er ekte. Dette har skjedd i Norge, og det er en fortelling som må fortelles. Det er ingen som går rundt og redd hver dag, men vi har blitt bevisst på det er noe som kan skje. Det er en reell trussel.

Skjønner, det har jo vært filmer og serier om Utøya, men det handler spesifikt om et angrep. 

–  Ja, vi har nå tatt utgangspunkt i flere hendelser. Angrepene har gjentatt seg, og det er en større situasjon.

Har du personlig blitt redd for terror?

– For å være helt ærlig, så har jeg vokst opp med å tenke at dette ikke er noe som kunne skje i Norge. Det har alltid skjedd i utlandet, og hjemme er man alltid trygg. Jeg har familie i India og Pakistan, som har minnet meg på hvor heldig jeg er hjemme i Norge. Nå har vi opplevd det ekstreme, som jeg bare trodde kunne skje der borte. Jeg tror ingen så det komme. Redselen fantes aldri hos meg, men nå har jeg fått tanker om at det kan skje igjen.

DEBATT: Vi trenger økt mangfold i norsk film og filmkultur

Opplever du at møter på forventninger til hva slags filmer filmskapere med minoritetsbakgrunn skal lage?

– Det er veldig interessant. Jeg veit ikke om vi selv tenkte over det før jeg begynte med film. Det er en slags forventning til at fordi dere stiller med en blandet kulturbakgrunn så forventer vi at dere skal fortelle fortellingene om det. Det er veldig rart. Det gir jo egentlig ingen mening at vi skal fortelle om Fatima og Ali som blir tvangsgifta. Jeg tror vi kan fortelle den historien, men vi må ikke. Personlig mener jeg at vi som har vokst med flere kulturer har enda flere historier å fortelle, vi har en fot i hver i kultur. Som filmskaper må man kunne velge, og hvis vi kjenner oss igjen i noe, burde vi kunne lage film om det.

Filmskaperne Shan Quershi og Adel Khan Farooq under opptak.

Filmskaperne Shan Qureshi og Adel Khan Farooq under inspillingen av deres nye film. Foto: Kevin Mariadasan.

Hvor eksplisitt er disse forventningene? 

– Ikke så direkte, hvis du presenterer et prosjekt og det ikke har et snev og av flere kulturer, blir de overraska. De ønsker at prosjektene skal bære et preg av det flerkulturelle. Men helt siden jeg var ung, så har jeg alltid tenkt at jeg skal lage noe om vikinger, jeg.

Men så opplevde du at folk syns det var uventa?

– Det er noe jeg har blitt bevist på med alderen.

DEBATT: Da jeg var liten, så jeg aldri noen på film som representerte meg

Det er kanskje litt sånn for alle minoriteter, mens hvite menn kan lage film om alt?

– Ja, de var de første som ble store innen film, så de tok jo alle historiene. Mens f.eks. kvinner blir fortalt at de skal lage filmer om en sterk kvinne. Hun burde kunne lage filmer om hva hun vil. Men dette kommer filmbransjen til å bli bedre på.

Skal du lage noe om vikinger fremover?

–  Ha-Ha. Jeg er helt sikker på at jeg har et påbegynt dokument på maskinen min et eller annet sted med. Men det er ikke noe jeg har planlagt, nei.

Les også: Avvikler styret for filminstituttet (+) 

Hva var det som fascinerte deg sånn med vikinger?

–  I barndommen tenkte jeg, hva er det norskeste vi har? Jo, vikinger. Da vi hadde om det på skolen ble jeg så fascinert av hvor crazy det var, så man kan jo lage hva som helst.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for?

–  Jeg har jo gått i tog før. Det er alltid ting jeg føler er større enn meg selv. Det munner alltid ut i urettferdighet. Mennesker som opplever strek grad av urettferdighet. Og da tenker jeg ikke på bomringene. Jeg tenker på mennesker i et land som ikke får lov til å leve der. Det er så urettferdig, og det kan jeg gå i tog for.

Palestina?

– Det kunne vært Palestina, folkemordet mot Tamilene i Sri Lanka. Det blir så mange historier. Det er minste man kan gjøre er å gå i tog. Du møter opp og viser støtte. Jeg tror det er viktig å gjøre sånne ting for å gi saken oppmerksomhet. Det krever kjempe liten innsats, men kan bety mye for saken.

Les også: Norsk journalist fulgte amerikanske nynazister i seks år (+) 

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Jeg har faktisk alltid vært et skolelys, men på tross av det var jeg absolutt ingen lesehest. Jeg gjorde alle leksene mine, men bøker var aldri så gripende for meg. Men det må bli Harry Potter. Men jeg må innrømme noe. Jeg starta å lese bøkene, også hoppa jeg over til filmene.

Hvor gammel var du da?

(Googler hvor gammel han var)

– 14

Det er innafor tror jeg. Litt klisjé at du som filmskaper heller ville se film?

– Ja for meg er det alltid filmene fremfor boka. Boka er en egen historie og filmen er en egen historie. Man kan ikke forvente å se boka på film.

Les også: Petter Stordalen – grønn og glitrende

Hvem ville du helst stått fast i heisen med? 

– Petter Stordalen. Har du noen gang hørt en mer positiv person? Han hadde flippa det om til en positiv situasjon. Han er en fyr du kan lære mye av. Han kan knekke livskoder. Også driver han et bokforlag, så jeg tenkte at jeg kunne overtalt han til å begynne å lage film. Jeg tror han kan kaste seg over hva som helst, og det tror jeg hadde vært gøy.

Mer fra Dagsavisen