Siri Martinsen. FOTO: BERIT ROALD/NTB SCANPIX

Det går alltids et tog

Hun mener demonstrasjonstog er en fin måte å vise folkelig mobilisering og engasjement på.

Siri
 Martinsen (39) Veterinær og leder av NOAH - for dyrs rettigheter.

Kjemper for å avskaffe norsk pelsdyrnæring. Arrangerte stort fakkeltog lørdag.

Du skriver i bladet Noahs Ark at 2012 er et skjebneår for pelsdyrene i Norge. Hva har skjedd hittil?

- Det er ti år siden et samlet storting lovet at de skulle sette i gang nedleggelse av næringen dersom dyrene fortsatt var i en situasjon der de ikke fikk utløp for sin naturlige adferd og bevegelsesbehov. Men dyrene sitter fortsatt i de trange burene og får ikke rørt på seg. Dermed har Stortinget forpliktet seg til å legge ned, og det var det vi ønsket å påpeke med et stort og sterkt fakkeltog på lørdag hvor mange appellanter påpekte dette.

Er Norge blant verstingene i Europa når det gjelder politikernes forhold til pelsdyroppdrett?

- Ja, faktisk. En rekke land, som England, Østerrike og Sveits, har forbudt pelsdyroppdrett ganske lenge, og enda flere land, som Sverige og Nederland, er i en avviklingsprosess.

Pelsdyroppdretter Steinar Nordang synes det er påfallende at hele pelsdyrnæringen blir kritisert på grunn av noen enkelttilfeller med mislighold, og hele den norske pelsnæringen føler seg uthengt. Er det under noen omstendighet mulig å drive pelsdyroppdrett som dere kan godta?

- Nei, han har enten misforstått eller ønsker å misforstå debatten. Det dreier seg ikke om hvorvidt en eller to eller 100 bønder ikke følger forskriftene. Det dreier seg om at selve driftsformen - å ha mink og rev i bur - i seg selv er uetisk.

Det er blitt foreslått å avle fram dyr som trives i bur, hva tenker du som veterinær om det - er det mulig og i så fall etisk forsvarlig?

- Det med såkalt tamhet og domestisering er et ofte misbrukt begrep. Det går ikke an å avle fram dyr som trives med å ikke røre på seg og bare sitte i et trangt bur hele livet. Tamhetsgrad går på at dyr ikke er redd mennesker, ikke at de kan puttes i trange bur. Ingen ville satt en hund i bur. Domestisering går på forholdet til menneskene, ikke til burene. Naturlige adferdsbehov sitter dypt i dyrene.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

- Tor Åge Bringsværd har skrevet en veldig god bok, «Slipp håndtaket mens du vrir» der mennesket befinner seg i dyrenes sted og dyrene i menneskets. Det betyr mye når en så anerkjent forfatter får oss til å se annerledes på vår selvoppnevnte dominante rolle.

Hva gjør deg lykkelig?

- Det som hadde gjort meg og veldig mange andre lykkelige, er om regjeringen kunne få seg til å vedta det de har lovet, nemlig å nedlegge norsk pelsdyroppdrett. Det var også Victoria Winges appell lørdag.

Siri Martinsen, hvorfor skeier du aldri ut?

- Det er vel fordi det å gå en tur i skogen med hund og katt ikke defineres som å skeie ut. Men det er det jeg gjør når jeg ikke jobber. Ellers er jeg glad i jobben min, så det fyller det meste av min tid.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for?

- Demonstrasjonstog er en fin måte å vise folkelig mobilisering og engasjement på, så jeg er villig til å gå i tog for mange ting, og spesielt NOAHs fakkeltog mot pels.

Kanskje bedre å spørre hva du ikke går i demonstrasjonstog for?

- Jeg går ikke i demonstrasjonstog mot ulv. Da arrangerer vi heller et mot-demonstrasjonstog.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

- Landbruksministeren er en jeg gjerne skulle hatt litt mer tid med.