– Det er tøft å få hele livsgrunnlaget ditt fjernet på noen få dager

Joël Schwalenstöcker frykter at norsk musikkbransje skal komme ut av krisen fullstendig radbrukket

Hvem: Joël Schwalenstöcker

Hva/hvorfor: Er styreleder i Nemaa, foreningen for norske booking- og managementbyrå.

Hei! Hvordan ser dagen din ut i dag?

– Vel akkurat nå er jeg ute og triller vogn. Vi har to småbarn på henholdsvis 3 måneder og 2 år, så de krever sitt. I tillegg er det en del styrearbeid som ikke lar vente på seg, så jeg er blandt de som er såpass heldig at jeg kan jobbe på hjemmekontor.

Strofen «the day the music died» spøker i hodet mitt. Hvordan opplever du krisen? 

– For musikere og artister som i løpet av bare noen få dager fått hele livsgrunnlaget sitt dratt vekk under seg er dette helt krise. Vi snakker om en hel yrkesgruppe som lever av penger de tjener for egen maskin, uten å ha andre i ryggen. Og det er tøft, med familie og barn når du får hele livsgrunnlaget ditt fjernet og du knapt aner hvordan du skal få betalt neste husleie. I tillegg er det også snakk om levebrødet til flere tusen mennesker i hele systemet rundt artistene, alt fra gitarister til teknikere, sjåfører og selvfølgelig også oss selv.

Jeg så at flere har oppmuntret NRK til kun å spille norsk musikk. Hva tenker du om den typen forslag?

–  Det er en fin gest og et hyggelig initiativ. Men den typen tiltak genererer kun små verdier, det er ikke der slaget står. Det er konsertene som holder alle i gang. Nærmere 80 - 90 prosent av inntekten til artistene kommer fra livemarkedet, på konserter, festivaler, salg av merchandise og så videre, og når dette stopper opp og det er blitt ulovlig  for dem å jobbe har de ikke lenger inntekt.

Les også: Må du være hjemme med barna fordi skolen er stengt? Dette har du krav på

Hva er det aller viktigste for dere akkurat nå?

– Nå har frilansere etter hvert fått sin ordning ganske godt, så fokuset vårt er fullstendig på næringsdelen og de kommersielle aktørene som jobber i alle ledd av bransjen. Vi sitter fortsatt uten noen gode forutsetninger for å vite om vi vil klare oss gjennom dette eller ikke.

Du nevnte tidligere at norske artister taper 200 millioner i løpet av denne og neste måned?

– Ja, det er et helt reelt tall, og skrekkscenarioet er langt verre, at alle arrangement og festivaler over sommeren blir avlyst - kan vi snakke om beløp på rundt en milliard. Flere tusen arrangementer er nå avlyst i Norge alene, og en hel næring rammes, alt fra artistene selv til bookingbyråer. All kompetansen i selskapene som har vært med å bygge opp det som må kunne kalles en gullalder i norsk musikkbransje kan til og med komme til å forsvinne som et resultat av denne krisen dersom ikke livsgrunnlaget deres nå sikres med tiltak fra regjeringen.

Folk som har kjøpt billetter oppmuntres til ikke å kreve penger tilbake. Det monner litt?

 – Ja, jeg har sett at det er en kampanje ute for å oppmuntre folk til ikke å kreve tilbake pengene. Og på en måte er det er jo ikke penger man har tapt, det er penger folk alt har brukt. Jussen i dette er både uklar og uprøvd så om arrangørene kan fryse situasjonen siden alt er så usikkert i øyeblikket. Om de kan, vil det være en kompensasjon for de artistene det gjelder akkurat denne sesongen.

Vi skulle helst bare snakket krise nå, men det er noen faste spørsmål til dette intervjuet også. Som for eksempel, hvem var din barndomshelt?

 – Jeg kan huske at jeg tidlig drømte om å bli bakmann i musikkbransjen, helst en produsent av typen Rick Rubin som produserte mange av de bandene og artistene jeg likte best.

Les også: I koronakarantene? Her er Netflix-seriene du kan se nå

Hva gjør du når du skeier ut?

 – Henger med andre nordlendinger som jobber i alle andre bransjer enn min egen, med kona mi som er fra Kragerø som eneste unntak.

Er det noe du kunne gått i demonstrasjonstog for eller mot?

 – Klimautfordringene. Å bevisstgjøre folk på at disse utfordringene ikke først og fremst er en politisk sak men rene fakta.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

  –  Akkurat nå? Ingen!

For deg med ♥ for Oslo: Sjekk våre nye Oslo-sider her!

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!