Navn i nyhetene

Danser som Diaz

Hun vil ha fokus på utfordringene rundt spiseforstyrrelser.

Aina 
Stenersen (28)

Frp-rådgiver på Stortinget og nestleder i Oslo Frp

Sto fram med 
spiseforstyrrelsene 
sine i forrige uke.

Hvorfor valgte du å stå fram med spiseforstyrrelsene dine?

- Fordi jeg ville rette fokus mot utfordringene rundt spiseforstyrrelser, som at mange står i kø og det er vanskelig å få hjelp. Også ønsker jeg å bidra ved å være et positivt forbilde og vise at man kan lykkes. Jeg føler også at det er en plikt som politiker å fokusere på ting som har vært tabu, og være ærlig og åpen.

Det private er politisk, rett og slett?

- Ja, jeg syns absolutt det er viktig. Jeg kjenner meg veldig igjen i det slagordet.

Veldig mange mennesker i Norge sliter med psykisk sykdom og spiseforstyrrelser. Hva bør vi gjøre for dem?

- Vi bør definitivt øremerke penger til psykiatrien, og styrke den i hele Norge. Og så er vi nødt til å få ned køene, slik at folk får raskere behandling. Vi må også få flere lavterskeltilbud og styrke helsetjenesten i skolen. Jeg tror også det er kjempeviktig at lærere tar tak. Lurer du litt på om du har en elev som trenger hjelp eller sliter med for eksempel spiseforstyrrelser, er det alltid best å prøve å hjelpe.

Hva har vært viktigst for deg i arbeidet med å bli frisk?

- Å lese meg opp på området. Og å få fokuset vekk fra prestasjonsjaget. Jeg fokuserer heller på små ting i hverdagen enn å definere meg selv ut fra suksessen min. Det har også vært viktig å trene, og å gå turer. Og så er det viktig å være tålmodig. Ting tar tid.

Hvilken bok har betydd mest 
for deg?

- Jeg elsker å lese bøker! Det er det beste jeg vet. Jeg husker godt de første jeg begynte med på barneskolen, «Kabalmysteriet» og «Sofies verden» av Jostein Gaarder. I det siste har jeg falt pladask for «Shantaram». En annen jeg må nevne er «Hakawati - historiefortelleren». Det er umulig å velge én!

Hva gjør deg lykkelig?

- Nå om dagen har det vært å rette fokus mot spiseforstyrrelser, og bli medlem i IKS (Interessegruppa for kvinner med spiseforstyrrelser). Og så har jeg vært hundepasser. Den er alltid glad, det er så hyggelig å komme hjem til.

Hvem var din barndomshelt?

- Bjørn Dæhlie. Jeg syns det var utrolig spennende å se ham på ski. Den dag i dag har jeg Bjørn Dæhlie-outfit når jeg går på langrenn. Skikkelig nerdete.

Hva misliker du mest med deg selv?

- Jeg tror det er at jeg jobber ekstremt mye. Det kan være kjempebra, men det er viktig å finne en balanse.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Jeg jobber jo ofte sene kvelder og helger. Skal jeg skeie ut kan jeg skru opp volumet på stereoen og danse med, sånn som Cameron Diaz danser på film. Også danser Bajas, hunden, med.

Hva er du villig til å gå i 
demonstrasjonstog for?

- Jeg elsker å gå i demonstrasjonstog, lage slagord og plakater. Jeg går gjerne i tog for kortere helsekøer og øremerkede penger til psykiatrien.

Er det noe du angrer på?

- Jeg har som filosofi at det ikke er noen vits i å angre. Man kan heller lære, og gå videre.

Hvem ville du helst stått fast 
i heisen med?

- I disse dager: Med OL-landslaget i håndball. Vi kunne hatt en peptalk.

ingrid.hvidsten@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen