Navn i nyhetene

Danseløve i jordbrukskamp

Nils T. 
Bjørke (55) er leder i Norges Bondelag. Det er brudd i landbruksoppgjøret med regjeringen, og bondelaget varsler nye aksjoner denne uka.

Dere avblåste eggblokaden før 17. mai, men varsler mer skyts denne uka, hva kan vi vente oss?

- Vi har nå full oppmerksomhet om hva som skal skje 20. mai, da bønder og sympatisører fra hele landet møtes i Oslo for å delta i et stort opptog gjennom byen fra Landbrukets hus. Det blir appeller og masse fart i byen.

Betyr det at vi ikke får flere aksjoner som blokader, påtente låver og melk som går til spille?

- Nå er vi først og fremst opptatt av opptoget, så får vi se hva annet som kan skje. Det har vært utrolig mye aksjoner og mye av det har bøndene gjort spontant på eget initiativ. Mange har regnet på hva oppgjøret vil bety for dem og blitt provosert over hvor dårlig de kommer ut.

Enkelte hevder aksjonene er ulovlige, har de den effekten dere ønsker?

- Dette har gått så ryddig og greit for seg, og jeg har fått mange tilbakemeldinger fra forbrukere som sier stå på, og fra bønder som er opprømte og glade for at vi sier ifra. Jeg tror folk skjønner at dette handler om hva slags mat vi skal produsere i Norge i framtida og hvordan Norge skal se ut.

Hvilken bok har betydd mest 
for deg?

- Jeg leste en bok om svenske utvandrere som dro til USA og startet jordbruk, da jeg var liten. Det var noe gjenkjennelig i den som gjorde inntrykk. Jeg var med på gården hjemme fra jeg var en liten guttunge.

Hva gjør deg lykkelig?

- Å være med familien en sommerdag med fint vær, og gå til fjells og se til sauene på snaufjellet på 1000 meters høyde. Det er en god dag.

Hvem var din barndomshelt?

- En som gjorde voldsomt inntrykk var Hallvard Eika. Som ung gutt hørte jeg ham tale på et møte i forbindelse med Nei til EU i 1972. Han var brennende engasjert og det bidro til at jeg ble engasjert i EU-kampen og i landbruksutvikling generelt.

Hva misliker du mest ved deg selv?

- Jeg er for ivrig og kan avbryte andre litt for ofte. Jeg er utålmodig.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Det er blitt mindre av det med åra, men jeg og kona er glad i å danse og en kveld ute med litt god mat og vin og dansing, da er jeg fornøyd.

Hva er du villig til å gå i 
demonstrasjonstog mot?

- Nå er det ingen tvil, men jeg har også gått i flere tog mot EU og mot jordbruksoppgjøret for to år siden. Det handler om å sikre en bærekraftig utvikling i Norge.

Er det noe du angrer på?

- Jeg er flink til å glemme slikt, jeg ser heller framover.

Hvem ville du helst stått fast 
i heisen med?

- Akkurat nå ville jeg valgt en god og lang prat med Erna Solberg.

iselin.moller@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen