Navn i nyhetene

Bytter (nesten) bare bøker

Han ber folk oppføre seg pent når de kommer og vil ha byttet julegaven som ikke passer.

Gunnar 
Larssen (61)

Administrerende direktør i Oslo Handelsstands Forening

I dag åpner 
butikkene igjen

Det er tredje juledag, og butikkene åpner igjen - er det i dag vi bytter julegavene?

- Det begynner straks etter jul, så tredje juledag er den store byttedagen. Butikkene vet at det kommer, hvert år. Forberedelsene varierer fra bransje til bransje, men bokhandlene vet for eksempel at mange får flere av samme bok og kommer tilbake med dem.

Hvor mye bytter vi egentlig?

- Det er det ingen statistikk på. Noen bytter plagg mot plagg, andre bytter vare mot tilgodelapp, og andre gir penger tilbake. Bytting er ikke lovregulert, det er en service butikkene gir: Man har ikke nødvendigvis rett til det. Butikkene strekker seg for å få fornøyde kunder - og enkelte kunder forsøker kanskje å strekke det enda lenger. Det er jo noen som får eller kjøper klær til jul, bruker dem i et juleselskap og prøver å komme tilbake for å bytte - gjerne med både flekk og røyklukt. Det er ikke byttegrunn. Men det er heller ikke veldig vanlig.

Er det noen ting man særlig bør tenke på før man tar av sted til sentrum i dag med refuserte julegaver?

- Det er greit å ha med kvittering eller byttelapp. Kjøper en gaver som en er usikker på om passer, sørg for at byttelapp er vedlagt. Den som skal bytte, bør sjekke åpningstidene: Vi er vant med veldig lange åpningstider før jul, nå i romjula er de kortere. Og så bør man oppføre seg pent. Butikkene gjør det de kan, og da er det hyggelig med blide kunder. Man bør ikke komme inn og forlange å få bytte.

Er det noe som er særlig vanskelig å bytte?

- Undertøy, badetøy og lignende får man ikke byttet, med mindre det er i ubrutt forpakning. Det nytter ikke å pakke opp en flott truse, prøve og så si at den ikke passet så godt likevel.

Hva bytter du selv?

- Når jeg får flere bøker av samme slag. Det er stort sett det eneste. Jeg er veldig heldig og får fine ting - egentlig trenger jeg jo ingenting. En hilsen, en telefon eller en blomst er hyggelig. Ellers har vi jo det meste, så gamle som vi er blitt.

Hvilken bok har betydd mest 
for deg?

- Ingen dukker opp umiddelbart. I det siste har jeg hatt glede av boka til Amund Fjeldstad, som skriver om sunt bondevett på jobben. Han kommer fra gård, har ledet store internasjonale selskaper og skriver om hvordan man kan bruke gårdskunnskapen og gjøre ting enkelt.

Hva gjør deg lykkelig?

- Barnebarna.

Hvem var din barndomshelt?

- Jeg har aldri hatt noen store helter.

Hva misliker du mest med deg selv?

- Jeg stiller store krav til meg selv og forventer det samme av mine medarbeidere.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Jeg er glad i god vin.

Hva er du villig til å gå i 
demonstrasjonstog for?

- Det måtte være rettferdighet. Jeg misliker urettferdighet og overgrep mot svake. Det er på mange måter også en utfordring for handelsstanden.

Er det noe du angrer på?

- Nei. Jeg hadde tenkt å bli lege, og valgte handel. Jeg angrer ikke, det er mer undring på om jeg ville blitt en god lege.

Hvem ville du helst stått fast 
i heisen med?

- Obama kunne vært spennende.

ingrid.hvidsten@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen