Navn i nyhetene

Busseter eller burka?

Sindre Beyer (39)

Try-rådgiver og tidligere politiker (Ap)

Delte innlegg der innvandringskritisk Facebook-gruppe forvekslet tomme busseter for å være burka-kledde kvinner

Hvorfor valgte du å poste innlegget på din egen Facebook-side?

– Jeg har fulgt gruppa undercover en stund. Mye av det som postes der er skremmende holdninger, og det er i liten grad korrigering internt i gruppa. Slike lukkede grupper er usunt. Jeg har tenkt at på et tidspunkt kan jeg formidle dette ut. Så dukket denne anledningen opp, og det tok av mer enn jeg hadde trodd. Jeg er glad for at det blir en debatt og at flere blir oppmerksom på den type miljøer. Også er det relevant i forhold til fake news-debatten. Den amerikanske fake news-debatten har handlet om slike lukkede grupper som sprer unyanser, mens det i Norge har handlet om feilaktige politiske utsagn.

Hvordan har reaksjonene vært i ettertid?

– Mest positive. Som man vet når man konfronterer denne typen grupper, har det kommet noen hatmeldinger. De reaksjonene som jeg synes er spesielt hyggelige er fra minoritetsgrupper som mener det er viktig at dette tas opp.

Innlegget gikk viralt – også internasjonalt. Er du overrasket?

– Jeg mener det var en viktig sak, så trodde det kom til å bli respons. Men det setter jo medievirkeligheten på spissen når en privat Facebook-profil kan ende i Washington Post, New York Times og over hele verden, egentlig.

«Skremmende. Ikke mulig å se om det er menn eller kvinner – om de har hauger med stjålne varer under lakenet – eller i verste fall våpen og bomber», skriver en person om de tomme setene. Det hele er jo egentlig litt komisk, eller?

– Ja, det er jo derfor det tar litt av. Det er snakk om folk med fordommer som blir tatt med buksa nede. Jeg er ikke tilhenger av at kvinner må gå i burka, men synes mer synd på de i burkaen enn utenfor. Det er ikke et vanlig syn i Norge at en tom buss blir til en full med burka-kledde kvinner. Det at det er komisk gir det en god debatt. Selv om det er et alvorlig skjær over det hele.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Det var noen bøker jeg leste som barn, «Historien om», jeg ble hektet på en periode. Som var historien om forskjellige personer. Det er litt nerdete, men jeg glad jeg leste dem. Også fikk jeg en tvangstanke om at jeg måtte gjennom hele serien.

Hvem var din barndomshelt?

– Jeg var en nyhetsjunkie og opptatt av Nelson Mandela. Han var en person jeg leste mye om. Ellers er det jo foreldre og den type ting.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Det burde jeg kanskje tenkt mer på. Til tider vil noen kanskje si at jeg kan være litt rotete. Og det har de nok rett i.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Selvfølgelig mot rasisme. Det er et tog jeg ville gått i, og som jeg har vært i et digitalt demonstrasjonstog mot nå.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Tror det ville vært mange av mine kolleger nå. Jeg har drevet med andre ting de siste døgnene og de har måtte gjøre en del ekstra. Så jeg ville møtt dem i heisen og sagt at de har stått på.

Mer fra Dagsavisen